Društvo Eko dizajn naših života

Moć edukovane zajednice iz Padine

moc edukovanej komunity

Moć edukovane zajednice naziv je projekta koji tokom cele godine sprovodi Ekološki pokret Padina (EKOP) i koji finansijski podržava Trag fondacija. U okviru projekta, između ostalih aktivnosti, ekološki aktivisti i aktivistkinje iz Padine ovih dana održavaju seriju predavanja na temu upravljanja otpadom za učenike tamošnje osnovne škole, kada su ih posetile i predstavnice pomenute organizacije.

„Inicijativa se bavi podizanjem svesti o opasnostima nepravilnog odlaganja različitih vrsta otpada, uticaju neuređenih deponija na životnu sredinu i zdravlje ljudi kao i načinima pravilnog upravljanja otpadom, svih građana i građanki Padine, kako bi naši sugrađani stekli navike pravilnog ophođenja prema otpadu“, kaže  Blažena Pavela, ekološka aktivistkina i koordinatorka projekta iz EKOP-a .

Sa jasnim ciljem da se dopre do što većeg broja stanovnika Padine, u okviru ovog projekta EKOP u saradnji sa četvoro nastavnika, IV, V, VI i VII razreda osnovne škole, kao i sa opštinskim udruženjem ’’Humanitarni bazar’’ i lokalnim prodavnicama, sprovodi niz zanimljivih i edukativnih aktivnosti.

Ovaj projekat je deo programa Trag fondacije „Aktivne zajednice“, koji postoji već 24 godine.

„Kroz ovaj program podržavamo udružene građane, bilo da su to udruženja građana ili neformalne grupe širom Srbije. Za sada je podržano više od 600 projekata u preko 100 različitih zajednica“, kaže  Marta Zagorac, koordinatorka programa donacija u Trag fondaciji , i naglašava da svi podržani projekti prave pozitivne promene u svojim zajednicama u oblastima uređenja javnih prostora, poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom, edukacije o zaštiti životne sredine i sl.

Program „Aktivne zajednice“ je usmeren pre svega na organizacije koje tek počinju da rade, a koje i po završetku projekta nastavljaju da rade na započetim promenama. „Možemo reći da su to dugoročne pozitivne promene“, dodaje Zagorac i naglašava da pomenuti program ujedno osnažuje organizacije koje dobiju finansijska sredstva.

„Mogu da kažem da u poslednjih nekoliko godina u fokusu su ekološke teme, čak otprilike 30 posto projekata koje podržavamo tiču se zaštite životne sredine, što je i dominantna tema u aplikacijama koje dolaze na našu adresu, jer je ona sve veća potreba zajednica u Srbiji“, zaključuje naša sagovornica.

Novi poziv „Aktivne zajednice“ biće raspisan u oktobru ili novembru, a tokom narednih 5 godina biće raspisivan dva puta godišnje.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová and Anna Berediová

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.