Društvo Zumiranje stvarnosti

U opštini Bački Petrovac umesto za mlade – udruženja penzionera

omladinska politika
Content summary Vreme čitanja 2min
Content summary Vreme čitanja 4min
Content summary Pročitaj sve

Omladinska politika sprovodi se kako bi se poboljšao položaj mladih i  kako bi se unapredili njihovi uslovi života. U opštini Bački Petrovac gotovo i da je nema. Osim kancelarije za mlade, ova opština nema ni aktuelni lokalni akcioni plan za mlade, kao ni omladinski klub, a u prethodne tri godine nije izdvajala sredstva za lokalnu omladinsku politiku, kao ni za udruženja mladih, navodi se u istraživanju KOMS-a. 

Broj mladih u ovom okruženju konstantno se smanjuje, što se može videti upoređivanjem popisa iz 2002. i 2011. godine. Tada je bilo skoro šest odsto osoba od 15 do 30 godina, u odnosu na ukupno stanovništvo Petrovca i okoline, navodi se u Strategiji održivog razvoja Opštine Bački Petrovac 2014 – 2020. godine.

Omladinskom politikom bave se različiti akteri poput državnih organa, ustanova i udruženja i to u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i obrazovnoj sferi zbog čega treba da postoje kancelarije za mlade (KZM) pri svakoj opštini. Njihov zadatak i jeste razvoj omladinske politike na institucionalnom, lokalnom nivou, navode   Katarina Živić i Emilija Ničić ispred Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) 

„Uloga kancelarija za mlade važna je za poboljšanje položaja mladih i pospešivanje učešća mladih u procesima donošenja odluka na lokalu, i iz tog razloga bi svaka opština trebalo da ih ima oformljene i da radi na jačanju njihovih kapaciteta,“ objašnjavaju iz ove organizacije.  

Prema istraživanju koje je KOMS sproveo u 2021. godini Lokalna omladinska politika u Republici Srbiji: Saveti za mlade jedinica lokalne samouprave, 52 jedinice lokalne samouprave nema Kancelariju za mlade što je 36% od ukupnog broja svih gradova i opština na teritoriji Srbije. Kao razlog nestajanja, u KOMS-u navode neozbiljan instituacionalan pristup ovom problemu. 

„Kancelarije za mlade često postoje – ali nemaju zaposlene, već su to volonteri ili osobe koje pored svojih funkcija vrše funkcije koordinatora kancelarije za mlade. Pored toga, još jedan razlog je i to što jedinice lokalne samouprave u okviru svojih budžeta nemaju predviđeno finansiranje omladinske politike,“ navode iz ove organizacije. 

Nekada bilo – sad se prepričava 

Kancelarija za mlade Bački Petrovac osnovana je 2008. godine. Od svog osnivanja sprovela je veliki broj projekata i to iz oblasti informisanja, zapošljavanja, promovisanja uspešnih mladih, vršnjačke edukacije, profesionalne orijentacije, osnaživanja mladih i sl. Kancelarija je organizovala različite edukacije, radionice, seminare, kurseve, sportska takmičenja, ekološke projekte, navodi se u Strategiji održivog razvoja Opštine Bački Petrovac 2014 – 2020. godine. Bivša koordinatorka ove kancelarije i  osnivačica udruženja građana „Terra“ iz Kulpina, Jasmina Kuštra Zima  prepričava kako je to izgledalo.

„Bilo je dosta dobrih programa, ideja, planova. Pre svega uz rad KZM verujem da je mnogo više mladih bilo motivisano da se aktivno uključi u napredak svoje zajednice, svog okruženja. Politizacija iste, politizacije bilo kakve institucije, a posebno NVO sektora jako negativno utiče na razvoj svakog društva,“ navodi naša sagovornica. 

Ova kancelarija neaktivna je od 2020. godine. 

Ako postoje na papiru, da li zaista postoje?

„Pored Kancelarija za mlade, kao jedan od mehanizama učešća mladih u procese donošenja odluka, želimo da istaknemo i Savet za mlade – njih bi trebalo takođe da ima svaka jedinica lokalne samouprave. Prema već pomenutom istraživanju, samo 7 od 145 JLS (jedinica lokalne samouprave) ima inkluzivne i funkcionalne Savete za mlade, dok samo 6 JLS ima sve instrumente omladinske politike,“ navode iz KOMS-a. 

Zadatak Saveta je da u okviru Opštine podstiče aktivnosti u vezi sa razvojem, omladinske politike i predlaže mere za njeno unapređivanje. U Bačkom Petrovcu Savet teorijski postoji i to od 2009. godine.  Poslednje rešenje o izboru članova Saveta doneto je 18. avgusta 2020. godine ali nema svoj poseban poslovnik ili pravilnik o radu, kao ni svoj plan ili program rada. Na listi stvari koje nemaju dodaje se i posebna stranica na sajtu opštine, kao i zvanični profil na nekoj od društvenih mreža. 

Broji sedam članova koji se biraju na period od četiri godine i mogu biti reizabrani, a najmanje polovina članova moraju biti starosti od 15 do 30 godina. Od vidljivih aktivnosti navodi se razmatranje i prihvatanje nacrta Programa unapređenje zapošljivosti i zapošljavanja mladih u opštini Bački Petrovac u periodu 2021–2023. godine. KOMS ocenjuje ovaj Savet kao inkluzivan i delimično funkcionalan. 

Pored Saveta, tu je i omladinsko udruženje „Opštinski omladinski parlament“ Opštine Bački Petrovac, koje se vodi se kao nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, a pokrenuto je 2009. godine sa ciljem pokretanja i pobojšanja ekonomskog, društvenog, kulturnog, pravnog, socijalnog, humanitarnog, sportskog i edukativnog razvoja, naznačeno je u njihovom Statutu.  U Agenciji za privredne registre vode se kao aktivno udruženje. 

Mladima ostala samo YMCA

Neprofitna, nevladina, hrišćanska organizacija za decu i mlade, YMCA Srbija jedna je od retkih koji se na teritoriji opštine aktivno bave ovom populacijom.  Takođe je osnovana 2008. godine, a deo je asocijacije koja broji članove iz 119 država. Poseduje licencu Evropskog volonterskog servisa i nudi mladima mogućnost volontiranja u inostranstvu. 

Nataša Kinik nedavno je izbarana za novu generalnu sekretarku. Trenutno, kao jedan od većih projekata ogranizuju letnji kamp za decu. 

 Nekadašnji član ovog udruženja i aktivista Stranke slobode i pravde (SSP) Marjan Triaška  navodi kako opština malo radi za mlade, ali je zahvalan na prostorijama koje je YMCA dobila.  

„Kada je funkcionisala Kancelarija za mlade, opštinski organi su akcenat stavljali samo na nju, i jako malo na ostala omladinska udruženja.  Drugu godinu za redom, jedinoj aktivnoj omladinskoj organizaciji iz budžeta, opština izdvaja tačno nula dinara iako udruženje redovno konkuriše po projektu,“ navodi Triaška i dodaje da sve zavisi od toga kome ko politički prirpada.

Kulpin i Maglić – od mladih za stare

Da se zaključiti da je nekada politička scena u ovoj opštini bila značajnije posvećena mladima. Na listi prioriteta opštine više nisu mladi, što se može videti iz simboličnog primera: U Magliću i Kulpinu sa organizacijama za omladinu dogodila se ista stvar – prostorije u kojima su nekada sedište imala omladinska udruženja pretvorene su u prostorije namenjene udruženjima penzionera. 

U Kulpinu je do pre dve godine postojalo udruženje građana „Terra“ koje je bilo aktivno od 2010. godine. Mladi su se okupljali oko udruženja gde su organizovana razna sportska, humanitarna i edukativna dešavanja. Ujedno u tom periodu je bilo nekoliko aktivnih volontera iz Kulpina u KZM Bački Petrovac. Mladi su prošli različite edukacije i programe od omladinske politike preko ekologije, pisanja projekata do vršnjačkog savetovanja i edukovanja. Nekadašnja predsednica ovog udruženja Jasmina Kuštra Zima navela je da je organizovan, neformalni rad sa mladima je uvek neophodan. 

„Nekako mi se čini da ne samo mladima već svima nama nedostaje volja za bilo kakvim posvećivanjem svog slobodnog vremena u društveno koristan rad. Prosto mi se čini, a nadam se da grešim, da sam vrlo subjektivna, zavladala je velika apatija prema društveno koristnom radu,“ smatra naša sagovornica. 

Na neki način, kada se u obzir uzme i kontekst, ovakva apatija je opravdana, s obzirom na odnos loklanih vlasti prema bilo kakvoj inicijativi koja ne dolazi iz njihovih krugova. 

„Trenutna politička situacija je takva da možemo da pričamo samo o tome kakve prilike se pružaju članovima određenih stranaka i onim ostalim. Zato što je sada takva situacija da smeš da budeš samo za ili protiv. A kakvo je zaista tvoje mišljenje i nije važno, jer ako nisi za, svi će ti zalepiti etiketu protiv,“ navodi Kuštra Zima. 

Ona prepričava kako je dosta energije uložila u prikupljanje sredstava za uređenje prostora za mlade u Kulpinu. Verovala je da je prostor za mlade upravo ono što ovoj grupi u ovom selu nedostaje. 

U Kulpinu je do pre dve godine postojalo udruženje građana „Terra“ koje je bilo aktivno od 2010. godine. / Foto: Facebook stranica Terre

„Ovaj deo je velika so na moju ranu. U Kulpinu smo na vrlo ružan način ostali bez prostorija. Apsolutno nas niko nije informisao o tome da ostajemo bez istih. Svu pokretnu imovinu koju je UG Terra u tom momentu posedovalo su penzioneri samo izneli u Dom kulture,“ navodi naša sagovornica dodajući da je u tom seljenju uništena i vredna zbirka fotografija sa manifestacije „Svadba nekad i sad“. 

Kuštra Zima navodi da je obeshrabrio da nastavi da se društveno angažuje, odgovor tadašnjeg predsednika Opštine Srđana Simića na njenu žalbu, da on ne razume zašto oni iz „raznih“ udruženja uopšte traže prostorije od Opštine kada i Srpska napredna stranka plaća kiriju za svoj prostor za rad.  

„Dalje što me je još više obeshrabrilo jeste kada je nekih godinu dana kasnije tadašnji predsednik Skupštine Opštine Jan Šuljan, na sastanku Opštinskog Saveta za mlade izjavio da on nije znao šta se dešava i da on ne može da bilo šta da učini na osnovu seoskog govorkanja, a da sam ja trebala i lično njemu da se obratim,“ navodi naša sagovornica i dodaje da veruje da bi se slično desilo i da je bilo ko drugi tada bio na vlasti.  

 Branko Nedeljković   takođe 2010. godine, zvanično je pokrenuo udruženje „Omladina za bolji život“ Maglić jer je, kako kaže, zamro aktivan život za mlade u selu. Nedostajalo je sportskih i kulturnih dešavanja. Prve aktivnosti ove organizacije bile su usmerene ka ekologiji, ali bilo je i turnira u fudbalu, košarci, takmičanje u voženju rolera. Sarađivali su sa KZM u Petrovcu, a volonteri su imali prilike da se edukuju u različitim aktivnostima, a učestvovali su i u izradi Lokalnog akcionog plana za mlade.

Nedeljković koji je tada bio član saveta mesne zajednice inicirao je da udruženje dobije i prostorije u bivšem Vatrogasnom domu za koji je trebalo četiri godina da bude potpuno sređen i opremljen. 

„Menjali smo prozore, vrata, pod, plafon, zidove, struju, neki šank, frižidere. Kompjuter smo dobili od pokrajine, kao i stolove i stolice,“ priseća se Nedeljković.

S obzirom da su nekadašnji Vatrogasni dom delili sa Udruženjem penzionera, prirodno je da je tu i tamo bilo nesuglasica, pa se ovoj „zrelijoj“ generaciji nije sviđala ideja održavanja žurki na primer. Na kraju su pobedili iskusniji, pa je „Omladina“ ostala bez prostorija. Ova organizacija i dalje postoji, ali čini se samo na papiru, smatra Nedeljković. 

Omladinska politika sprovodi se kako bi se poboljšao položaj mladih i  kako bi se unapredili njihovi uslovi života. U opštini Bački Petrovac gotovo i da je nema. Osim kancelarije za mlade, ova opština nema ni aktuelni lokalni akcioni plan za mlade, kao ni omladinski klub, a u prethodne tri godine nije izdvajala sredstva za lokalnu omladinsku politiku, kao ni za udruženja mladih, navodi se u istraživanju KOMS-a. 

Broj mladih u ovom okruženju konstantno se smanjuje, što se može videti upoređivanjem popisa iz 2002. i 2011. godine. Tada je bilo skoro šest odsto osoba od 15 do 30 godina, u odnosu na ukupno stanovništvo Petrovca i okoline, navodi se u Strategiji održivog razvoja Opštine Bački Petrovac 2014 – 2020. godine.

Kulpin i Maglić – od mladih za stare

U Kulpinu je do pre dve godine postojalo udruženje građana „Terra“ koje je bilo aktivno od 2010. godine. Mladi su se okupljali oko udruženja gde su organizovana razna sportska, humanitarna i edukativna dešavanja. Ujedno u tom periodu je bilo nekoliko aktivnih volontera iz Kulpina u KZM Bački Petrovac. Mladi su prošli različite edukacije i programe od omladinske politike preko ekologije, pisanja projekata do vršnjačkog savetovanja i edukovanja. Nekadašnja predsednica ovog udruženja Jasmina Kuštra Zima navela je da je organizovan, neformalni rad sa mladima je uvek neophodan. 

„Uloga kancelarija za mlade važna je za poboljšanje položaja mladih i pospešivanje učešća mladih u procesima donošenja odluka na lokalu, i iz tog razloga bi svaka opština trebalo da ih ima oformljene i da radi na jačanju njihovih kapaciteta,“ objašnjavaju iz ove organizacije.  

Omladinska politika sprovodi se kako bi se poboljšao položaj mladih i  kako bi se unapredili njihovi uslovi života. U opštini Bački Petrovac gotovo i da je nema. Osim kancelarije za mlade, ova opština nema ni aktuelni lokalni akcioni plan za mlade, kao ni omladinski klub, a u prethodne tri godine nije izdvajala sredstva za lokalnu omladinsku politiku, kao ni za udruženja mladih, navodi se u istraživanju KOMS-a. 

Broj mladih u ovom okruženju konstantno se smanjuje, što se može videti upoređivanjem popisa iz 2002. i 2011. godine. Tada je bilo skoro šest odsto osoba od 15 do 30 godina, u odnosu na ukupno stanovništvo Petrovca i okoline, navodi se u Strategiji održivog razvoja Opštine Bački Petrovac 2014 – 2020. godine.

„Kada je funkcionisala Kancelarija za mlade, opštinski organi su akcenat stavljali samo na nju, i jako malo na ostala omladinska udruženja.  Drugu godinu za redom, jedinoj aktivnoj omladinskoj organizaciji iz budžeta, opština izdvaja tačno nula dinara iako udruženje redovno konkuriše po projektu,“ navodi Triaška i dodaje da sve zavisi od toga kome ko politički prirpada.

U Kulpinu je do pre dve godine postojalo udruženje građana „Terra“ koje je bilo aktivno od 2010. godine. / Foto: Facebook stranica Terre

Kulpin i Maglić – od mladih za stare

Da se zaključiti da je nekada politička scena u ovoj opštini bila značajnije posvećena mladima. Na listi prioriteta opštine više nisu mladi, što se može videti iz simboličnog primera: U Magliću i Kulpinu sa organizacijama za omladinu dogodila se ista stvar – prostorije u kojima su nekada sedište imala omladinska udruženja pretvorene su u prostorije namenjene udruženjima penzionera. 

U Kulpinu je do pre dve godine postojalo udruženje građana „Terra“ koje je bilo aktivno od 2010. godine. Mladi su se okupljali oko udruženja gde su organizovana razna sportska, humanitarna i edukativna dešavanja. Ujedno u tom periodu je bilo nekoliko aktivnih volontera iz Kulpina u KZM Bački Petrovac. Mladi su prošli različite edukacije i programe od omladinske politike preko ekologije, pisanja projekata do vršnjačkog savetovanja i edukovanja. Nekadašnja predsednica ovog udruženja Jasmina Kuštra Zima navela je da je organizovan, neformalni rad sa mladima je uvek neophodan. 

„Nekako mi se čini da ne samo mladima već svima nama nedostaje volja za bilo kakvim posvećivanjem svog slobodnog vremena u društveno koristan rad. Prosto mi se čini, a nadam se da grešim, da sam vrlo subjektivna, zavladala je velika apatija prema društveno koristnom radu,“ smatra naša sagovornica.

„Ovaj deo je velika so na moju ranu. U Kulpinu smo na vrlo ružan način ostali bez prostorija. Apsolutno nas niko nije informisao o tome da ostajemo bez istih. Svu pokretnu imovinu koju je UG Terra u tom momentu posedovalo su penzioneri samo izneli u Dom kulture,“ navodi naša sagovornica dodajući da je u tom seljenju uništena i vredna zbirka fotografija sa manifestacije „Svadba nekad i sad“. 

Kuštra Zima navodi da je obeshrabrio da nastavi da se društveno angažuje, odgovor tadašnjeg predsednika Opštine Srđana Simića na njenu žalbu, da on ne razume zašto oni iz „raznih“ udruženja uopšte traže prostorije od Opštine kada i Srpska napredna stranka plaća kiriju za svoj prostor za rad.  

„Dalje što me je još više obeshrabrilo jeste kada je nekih godinu dana kasnije tadašnji predsednik Skupštine Opštine Jan Šuljan, na sastanku Opštinskog Saveta za mlade izjavio da on nije znao šta se dešava i da on ne može da bilo šta da učini na osnovu seoskog govorkanja, a da sam ja trebala i lično njemu da se obratim,“ navodi naša sagovornica i dodaje da veruje da bi se slično desilo i da je bilo ko drugi tada bio na vlasti.

About the author

Sanja Đorđević and Anna Berediová

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI