Kultura drugačija

Otvoren 8. Nova Festival u Pančevu posvećen savremenom strip stvaralaštvu

izložba

Osmo izdanje Nova Festivala, posvećenog savremenom strip stvaralaštvu, otvoreno je juče u Galeriji Bate Mihailovića u Pančevu, izložbom radova Anđele Janković iz Srbije i Leopolda Pridona iz Francuske. Oni su izabrani kao rezidenti u okviru trećeg konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Monika Husar, direktorka agencije KomunikArt, na otvaranju je govorila o dosadašnjim dostignućim rezidencijalnog programa: “Ukrštene rezidencije između Srbije i Francuske organizujemo već treći put vrlo uspešno, i već sada možemo da najavimo još dve sigurne godine za koje smo obezbedili sredstva. To je pet dobrih godina, a nadam se da će ih biti barem još toliko”.

izložba
Monika Husar, direktorka agencije KomunikArt

Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, na otvaranju izložbe je rekla: “Oduševljena sam što večeras otvaramo Nova Festival, koji je jedan od najboljih okvira za predstavljanje dobrobiti Ukrštenih rezidencija. Cilj ovog festivala je da pokaže živu strip scenu naše dve zemlje, koje imaju veoma bogatu tradiciju u okviru devete umetnosti. To je veoma važno jer želimo da radimo na vidljivosti mladih umetnika, koja je njima neophodna – da se vidi rad srpskih umetnika u Francuskoj, i francuskih u Srbiji”

Anđela Janković, strip umetnica i ovogodišnja rezidentkinja programa Ukrštenih rezidencija, nakon izložbe na Nova Festivalu boraviće dva meseca u Angulemu u Francuskoj. “Jako mi je drago da vidim sve radove na jednom mestu, jer mi je ovo u neku ruku prva samostalna izložba. Takođe mi je prvi put da pokušavam da razvijem ovako veliki projekat iz oblasti stripa i ovo je veliki podstrek. Izložba i rezidencija u Francuskoj me inspirišu da taj projekat privedem kraju”, rekla je Anđela Janković.

Anđela Janković (1998)na izložbi predstavlja svoj projekat stripa“Normal Events / Normalni događaji”, koji je sačinjen od više zasebnih priča o običnim ljudima iz Beograda. Prateći živote radnice u pošti, dostavljača hrane, kasirke, hranioca golubova, studenta i starog bračnog para, ove priče treba da prikažu jednu nekonvencionalnu sliku stanovnika prestonice i izazove sa kojima se susreću.

Leopold Pridon (1993)na izložbi predstavlja projekat „Aljoša je nestao“, koji prati Emili i Aljošu koji različito reaguju na smrt oca. Iako je najmlađa, Emili brine o svom bratu koji gubi tlo pod nogama. Nakon noći ispunjene dugim lutanjem, on iznenada nestaje. Emilina istraga suočiće je sa sopstvenim lomovima, kao i onima kojima je podleglo društvo.

izložba

Pored dela izložbe posvećenog Ukrštenim rezidencijama, oboje autora predstaviće i svoj prethodni umetnički opus u oblasti stripa i ilustracije.

Leopold Pridon će od 5. do 29. oktobra boraviti u Pančevu u okviru Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra, a radno vreme galerije tokom trajanja izložbe je od 12 do 18h, svim danima sem nedelje. Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Foto: Aleksandar Stojković

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI