Društvo

Randevu: Učešće u zajednici je dvosmerno putovanje

Bitno je da učestvujemo u zajednici ali ne po svaku cenu, zaključak je današnje debate koju je redakcija Storyteller organizovala povodom proslave 4. godišnjice svog osnivanja. Glavna tema okruglog stola bio je značaj i povezanost lokalnih medija i lokalnih zajednica.

Zajednica je u fokusu rada portala Storyteller i zato je glavna tema debate, rekla je Vladimira Dorčova Valtnerova, osnivačica i odgovorna urednica ovog portala, naglašavajući da je na svom putu ova redakcija uvek imala podršku pre svega Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a ove godine i institucionalnu podršku organizacije European Endowment for Democracy. „Podrška EED-a nam je upravo pomogla da Storyteller konačno ima svoju stalnu redakciju, jer nam je, između ostalog, omogućila finansijska sredstava da zaposlimo jednu novinarku i da honorarno angažujemo mojo novinarku i prevoditeljku.“

„Misija OEBS-a u Srbiji već dugi niz godina prati Vladimirin rad i stvarno smo srećni i ponosni što se nešto za šta se naša Misija zalaže, a to je razvoj lokalnih i manjinskih medija, razvoj digitalnih medija u krajnjoj liniji, skupilo u lepoj, dobroj i uspešnoj priči o Storytelleru“, izjavio je Srđan Đurđević ispred Medijskog odeljenja Misije OEBS u Srbiji.

Da li su lokalni mediji potrebni lokalnoj zajednici? Da li su lokalne zajednice potrebne lokalnim medijima? Kako ojačati lokalne mediji i lokalne zajednice? Ovo su samo neka od pitanja, na koja je redakcija Storyteller i moderatorka skupa, inače novinarka Storyteller-a, Sanja Đorđević, sa učesnicima diskusije – Norbertom Šinkovićem, medijskim ekspertom, Natašom Heror, predsednicom Centra za razvoj manjinskih i lokalnih medija, Ivanom Ilić, osnivačicom Komuna marketa i Andrejom Mernjik Šimon, predsednicom OO pozorišnog festivala DIDA iz Pivnica, – tražila odgovore.

„Učešće u zajednici je dvosmerno putovanje i očekivati od nekoga da se uključi u zajednicu samo zato što živi negde je iluzorno. Zato što treba da postoji inicijativa, ljudi treba da osećaju da imaju sa kim nešto da rade, a teško je to postići bez prostora u kom možeš da kažeš kako razmišljaš, a ne možeš da imaš takav prostor ako nemaš kvalitetne medije. Ako nemaš kvalitetne medije, tvoja zajednica je u minusu“, rekao je Norbert Šinković, odgovarajući na pitanje kako motivisati članove i članice lokalnih zajednica da se uključe i aktivno doprinesu razvoju društva i lokalne sredine.

Većina manjinskih medijia, manjinskih zajednica ili lideri tih zajednica insistiraju na monolitnosti tih zajednica, smatra Šinković. „Kada imate osećaj da ste liberalniji ili konzervativniji od slike prosečne osobe u toj zajednici i to kažete, onda možete biti dodatno marginalizovani ili izopšteni i onda nećete da učestvujete u toj zajednici“, dodao je on.

Osnovni problem, a to je posebno vidljivo na lokalu, smatra Šinković, jeste taj da ljudima koji misle drugačije je često ta zajednica tesna, i žele da odu.

„Ako konstatno dobijate poruku da vi ne pripadate toj zajednici jer vaša različitost i drugačiji pristup životu nije odgovarajući, onda ćete otići. Jer učešće u zajednici je dvosmerno putovanje: da biste učestvovali u zajednici morate imati osećaj da vi pripadate zajednici, ali i zajednica vama. Lokalna zajednica mora da pokaže da vrednuje ljude da bi pojedinac uložio u tu zajednicu. Zato je važno da postoji platforma gde ćete čuti da vredi uložiti i da ima mesta i za vas. Ja stvarno verujem u to da su lokalni mediji ključni da biste tu preživeli,“ zaključio je Norbert Šinković, naglašavajući da je bitno učešće u zajednici, ali ne po svaku cenu.

Zajednica je ključna reč, kao i način na koji se odnosimo jedni prema drugima i gde želimo da pripadamo, smatra Nataša Heror.

„Naprimer, kada je 1980. godine u Novom Sadu održano Svetsko prvenstvo u stonom tenisu, svaki pojedinac je nešto doneo, posejao, počistio – grad je bio umiven. Taj domaćinski osećaj koji je grad tada dao, danas ne možemo da vidimo samo zato što je zajednica i pripadnost zajednici u to vreme bila razvijenija. To je nešto na čemu apsolutno treba raditi“, zaključila je Heror.

Današnja debata, koja je održana u prostorijama organizacije YMCA u Bačkom Petrovcu, nastavak je kamernih događaja Randevú, koje je Storyteller organizovao pred sam početak pandemije korona virusa.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.