Društvo

SPS je ipak koaliciono preleteo kod SNS, koji će i dalje voditi opštinu Bački Petrovec, Jedinstvena Srbija glasna opozicija

Objavljeno u 12:22, aktuelizovano u 12:55, 15:48

Koalicija koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) vodiće opštinu Bački Petrovec u naredne četiri godine, uprkos tome što je SPS 6. jula potpisao zajednički sporazum o parlamentarnoj većini na čijem čelu je bila Jedinstvena Srbija. Jan Jovankovič (SPS) je novi predsednik lokalnog parlamenta, njegov zamenik je Jan Šuljan (SNS). Jasna Šproh (SNS) je postala nova predsednica opštine Bački Petrovac, a njen zamenik Srđan Simić.

Budući odbornici tajnim glasanjem su Jovankoviča podržali sa 14 glasa, 11 je bilo protiv, dok su za Šuljana identični glasovi: 14 za, 11 protiv.

Današnjoj konstitutivnoj sednici u Bačkom Petrovcu prethodila su dva burna meseca, pri čemu je Miroslav Čeman, nosilac liste Jedinstvena Srbija 6. jula predsedniku lokalnog parlamenta Janu Šuljanu podneo zahtev da se konstitutivna skupština opštine Bački Petrovac sazove 14. jula 2020. godine.

Ovaj zahtev je verifikovan potpisima 14 poslanika koji su postigli dogovor o formiranju parlamentarne većine, a koju su pored devet kandidata sa liste Jedinstvena Srbije potpisali i kandidati sa liste SPS, Vojvođanski front i Nestranački i ujedinjeni obični ljudi. Ali dogovor je danas pao u vodu.

Iako se glasačima možda činilo da potpisivanje dogovora znači obećanje, budući odbornici SPS-a odlučili su da pogaze svoja predizborna obećanja i uhvate se u kolo sa Srpskom naprednom strankom. Zadnjih deset dana ključalo je na lokalnoj političkoj sceni, što je dovelo do stvaranja novog koalicionog menija, koji čine SNS i SPS.

Posle konstitutivne sednice održana je i sednica na kojoj se birao prvi čovek opštine i članovi opštinskog veća.

Sa 14 glasa za i 11 glasa protiv danas nova predsednica Opštine Bački Petrovec postala je Jasna Šproh (SNS), koja je u prošlom mandatu bila pomoćnica predsednika opštine Srđana Simića koji je sada postao njen zamenik.

Novo opštinsko veće, koje nema predstavnie svih sela – nema predstavnika Gložana, – i osim nove predsednice opštine, činiće iba muškarci: pomenut Srđan Simić, Aleksandar Nakić, Srđan Stojanović, Ondrej Bovdiš, Saša Peťkovský i Gavro Govorčin.

Podsećamo vas da je na lokalnim izborima u opštini Bačski Petrovec, koji su održani 21. juna, učestvovalo šest izbornih lista, od kojih se samo jedna – „Slovaci držimo se zajedno! – Dr Tatjana Deman Javornikova“ – nije osvojila nijedno odborničko mesto.

Petrovski parlament ima 25 odborničkih fotelja. Prema izbornim rezultatima, najviše mesta pripada listi Srpske napredne stranke (SNS) – 11, a odmah iza nje sledi lista Jedinstvena Srbija – Miroslav Čeman Čepsi sa devet odbornika, dok lista okupljena oko Socijalističke partije Srbije ima tri odbornika, Vojvođanski front i Nestranački i ujedninjeni obični ljudi, po jednog odbornika.

Naslovna fotografija: FB stranica Opštine Bački Petrovac


Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.