Društvo

U toku su onlajn konsultacije o radnoj verziji Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina 2022 – 2025

akcioni plan

Najkasnije do 26. jula ove godine moguće je poslati sugestije i komentare na radnu verziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period od 2022. do 2025. godine, koji je nastao u okviru pregovaračkog procesa za Poglavlje 23: Pravosuđe i osnovna prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva na onlajn konsultacije predstavnike svih organa javne vlasti u Republici Srbiji, predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina, zainteresovane građane i građanke, privredna društva i socijalne partnere, organizacije civilnog društva, predstavnike akademske zajednice i druge zainteresovane subjekte u vezi sa radnom verzijom Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za period od 2022. do 2025. godine.

Akcioni plan je, kako se navodi u ovom dokumentu, baziran na Izveštaju o napretku u procesu pristupanja Srbije i Četvrtom mišljenju Savetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina i sadrži 11 poglavlja, i to: I. Lični statusni položaj; II. Zabrana diskriminacije; III. Oblast kulture i medija; IV. Sloboda veroispovesti; V. Upotreba jezika i pisma; VI. Obrazovanje; VII. Demokratska participacija; VIII. Odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u javnom sektoru i javnim preduzećima; IX. Nacionalni saveti nacionalnih manjina; X. Ekonomski položaj pripadnika manjinskih zajednica i XI. Međunarodna saradnja.

Opšti cilj Akcionog plana je dalje unapređenje sistema zaštite individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji, u skladu sa evropskim standardima i poboljšanje uslova za dosledniju primenu propisa, koji će doprineti delotvornijem učešću pripadnika manjina u javnom životu i većoj održivosti mehanizama i sistemskih garancija, naročito u oblastima koje se tiču njih samih.

Sugestije i komentari, relevantni za izradu predmetnog dokumenta, dostavljaju se isključivo na priloženom obrascu, koji možete naći tu, najkasnije do 26. jula 2022. godine, na elektronsku adresu:  akcioniplanmanjine@minljmpdd.gov.rs i putem portala e-Konsultacije  https://ekonsultacije.gov.rs/

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.