Kultura drugačija

U Pivnicama je “banda” sa ulice pre 25 godina osnovala AP „Janko Čeman“, a posle godinu dana i festival „DIDA“

Ján Salčák

Pre 25 godina u Pivnicama je “banda” sa ulice, kako su tada često nazivali pivničke pozorišne stvaraoce, osnovala je Amatersko pozorište „Janko Čeman“ a godinu dana kasnije i festival pozorišnih inscenacija autora sa Donje Zemlje „DIDA“. Nazivali su ih podrugljivo i sa podsmehom, verovatno neverujući da će grupa zaljubljenika u pozorište izdržati u realizaciji svog cilja i narednih četvrt veka. Oni su, pak, imali volje koliko hoćeš. I dan-danas je imaju.

amatersko pozorište, i festival „DIDA“ su nastali, zato što u to vreme pozorišta u Pivnicama skoro da nije bilo. Grupa Pivničana na čelu sa rediteljem i piscem Janom Salčakom, glavnim inicijatorom, je želela da obnovi pozorišne aktivnosti u ovom selu. Želela je da probudi interesovanje domaće publike i šire javnosti za dramsku umetnost, sačuvati sećanje na Janka Čemana, slovačkog vojvođanskog pisca iz Pivnica, kao i da motiviše ovdašnje slovačko dramsko stvaralaštvo.

Pre 25 godina se pozorište u Pivnicama probudilo, a i dan-danas budi publiku, a provocira one, koji nisu u publici.

Razgovor sa Janom Salčakom sa srpskim titlovima.

Festival „DIDA“, koji se tradicionalno održava zadnjeg vikenda u martu i prvog vikenda u aprilu, lokalne okvire, čak i pokrajinske je odavno prevazišao. Prevazišao je i granice „običnog“ pozorišnog dogašaja, jer donosi i razne prateće programe, izložbe, prezentacije knjiga, performanse.

Ove godine će se održati od 29. marta do 7. aprila i to uz lajtmotiv „Bliski daleki“, po neobjavljenoj prozi pisca Janka Čemana, koja u ovo vreme odlazaka (a valjda i dolazaka) naših ljudi valjda nikad nije bila aktuelnija.


Medijski projekat pod nazivom „25 godina festivaal „DIDA“ je finansiran od strane AP „Janko Čeman“. Stavovi objavljeni u podržanom medijskom projektu nužno ne održavaju stavove Pozorišta, koje je projekat podržalo.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.