Društvo

Ko je sve na izbornim listama za narodne poslanike iz opštine Bački Petrovac

Od 15. februara, kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, koji će se održati 3. aprila, do danas je 15 partija, odnosno koalicija prikupilo potpise za kandidaturu. U trci za narodne poslanike je i četvoro građana iz opštine Bački Petrovac.

Među kandidatima za 250 poslanika republičke skupštine, na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, na 122. mestu nalazi se Srđan Simić (SNS) iz Bačkog Petrovca – Maglića, po zanimanju pedijatrijski tehničar, trenutni zamenik predsednice Opštine Bački Petrovac, koji je od 2016. do 2020. godine bio predsednik ove opštine.

Među kandidatima za 250 poslanika republičkog parlamenta na ovoj listi, osim Srpske napredne stranke, su i predstavnici SDPS-a Rasima Ljajića, Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića i Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Na 246. mestu izborne liste koalicije „Ivica Dačić – Premijer Srbije“ nalazi se Nebojša Marušić (SPS) iz Bačkog Petrovca, master ekonomista, koji je trenutno direktor Turističke organizacije Opštine Bački Petrovac. Ovu koaliciju čine Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i „Zeleni Srbije“.

Adrijana Abrahamova (NS) iz Bačkog Petrovca, po zanimanju socijalna radnica, trenutno administrativna radnica, koja je tek nedavno ušla u politički život, kandidatkinja je koalicije „Marinika Tepić – Ujedninjeni za pobedu Srbije“.

Deo ove koalicije su Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret Slobodna Srbija i Vlaška stranka, a Abrahamova se nalazi na 236. mestu pomenute liste.

Na izbornoj listi koalicije „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ na 201. mestu kandidata za republičkog poslanika nalazi se Jovan Novakov (Monarhisti) iz Bačkog Petrovca – Kulpina, koji je po zanimanju vozač.

Srž ove koalicije čine Monarhisti i Demokratska stranka Srbije.

Rok za predaju lista za parlamentarne izbore ističe 18. marta

Rok za predaju lista je 15 dana pre održavanja izbora, što je u ovom slučaju do 18. marta. Uz izbornu listu, svaki podnosilac je dužan da dostavi i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da svojim potpisom podržavaju tu izbornu listu, dok je političkim organizacijama nacionalnih manjina potrebno 5.000 potpisa.

Na izbornoj listi među svaka tri kandidata po redosledu na listi mora da se nalazi najmanje po jedan kandidat – pripadnik onog pola koji je manje zastupljen na listi.

Istog dana, kada se održavaju vanredni parlamentarni izbori, biće i predsednički izbori, kao i lokalni izbori u nekoliko lokalnih samouprava.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller