Društvo

Novinarka Storyteller-a Sanja Đorđević dobitnica medijske nagrade za promociju tolerancije i ravnopravnosti i izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti

nagrada

Novinarka portala Storyteller Sanja Đorđević ovogodišnja je dobitnica nagrade za najbolji medijski tekst u kategoriji portali i štampana izdanja za promociju tolerancije i ravnopravnosti i izveštavanje o ženama i devojčicama iz ruralnih oblasti.

Nagrađena novinarka Sanja Đorđević sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković

Sanja Đorđević je nagradu dobila za novinarski prilog „Mama, preduzetnica, na selu – heroina bez podrške“ u kojem se bavila temom položaja majki na selu koje su ujedno i preduzetnice i koje su i dalje diskriminisane u odnosu na zaposlene majke u kontekstu prava na porodiljsko odsustvo, naknadu od države za „trudničko“ bolovanje u celokupnom iznosu, prenos odsustva sa rada radi nege deteta na partnera i sl.

Novinarske nagrade koje je ove godine po drugi put dodelila institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u saradnji sa Un Women u Srbiji i Norveškom ambasadom u Beogradu deo su projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima”

Dodela novinarskih nagrada je bila danas u Čačku u okviru konferencije „Pogled u budućnosti“ koju je organizovao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, kada je održan okrugli sto „Aktivne JLS – osnažene žene i devojčice iz ruralnih sredina“.

Konferencija je bila organizovana u susret Međunarodnog dana žena na selu koji se obeležava 15. oktobra i predstavlja deo projekta „Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima” koji se realizuje uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) i Norveške ambasade u Beogradu.

Cilj konferencije je da kroz panele i diskusiju ukaže na izazove i prepreke sa kojima se žene i devojčica iz ruralnih oblasti suočavaju i da kroz prakse i iskustava predstavnika i predstavnica institucija i udruženja, daju mogućnosti za unapređenje njihovog položaja i utvrde moguće akcije. Novinarske nagrade se u okviru ovog projekta dodeljuju po drugi put.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.