Društvo

Novi saziv Narodne skupštine Srbije bez poslanika iz opština Bački Petrovac i Kovačica

parlamentarni izbori 2023

Trinaesti saziv Skupštine Srbije konstituisan je 1. avgusta verifikacijom svih 250 mandata narodnih poslanika sa 12 izbornih lista i polaganjem poslaničke zakletve, a juče je za predsednika Skupštine izabran Vladimir Orlić. Među narodnim poslanicima nema predstavnika opština Bački Petrovac i Kovačica.

Da podsetimo, u trci za narodne poslanike na parlamentarnim izborima održanim 3. aprila 2022. godine je bilo četvoro političara iz opštine Bački Petrovac i troje iz opštine Kovačica. Nijedan od političara iz pomenutih opština koji su se našli na izbornim listama nije dobio mandat u 13. sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

Među kandidatima za 250 poslanika republičke skupštine, na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, na 122. mestu nalaziо se Srđan Simić (SNS) iz Bačkog Petrovca – Maglića, a na 233. mestu Ilija Matejić (SNS) iz Crepaje

Renata Jovnaš (SPS) iz Kovačice bila na 133. mestu izborne liste koalicije „Ivica Dačić – Premijer Srbije“, a na 246. mestu ove liste Nebojša Marušić (SPS) iz Bačkog Petrovca.

Andraš Balogi iz Debeljače (DS) koji se nalazio na 114. mestu i Adrijana Abrahamova (NS) iz Bačkog Petrovca koja je bila na 236. mestu bili su kandidati koalicije „Marinika Tepić – Ujedninjeni za pobedu Srbije“.

Na izbornoj listi koalicije „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ na 201. mestu kandidata za republičkog poslanika bio je Jovan Novakov (Monarhisti) iz Bačkog Petrovca – Kulpina.

U novom sazivu sastav skupštine je 120 poslanika sa liste „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, 38 sa liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ koju je predvodila Marinika Tepić, a treća po snazi je koalicija SPS-JS sa 31 poslanikom. Koalicija NADA ima 15 poslaničkih mesta, lista „Moramo“ 13, a Dveri i Zavetnici po 10 poslanika. Od manjina Savezu vojvođanskih Mađara je pripalo pet mandata, listi „Muftijin amanet“ tri, Vojvođanima i SDA Sandžaka po dva i Albancima jedno poslaničko mesto.

Najviše narodnih poslanika iz Beograda – čak 105 od 250, žena manje od 40%

Prema podacima Otvorenog parlamenta (OP), u novom sazivu Skupštine najviše je Beograđana, ekonomista i pravnika prosečne starosti 47 godina. Iz Beograda je čak 105 narodnih poslanika, ili 42%, dok je drugi po zastupljenosti Južnobački okrug sa 30.

Kako je ranije objavio OP, 13 poslanika dolazi iz Raškog okruga, po desetoro iz Nišavskog i Šumadijskog okruga, dok su na primer Toplički, Pećki, Kosovski i Borski okrug dali tek po jednog predstavnika građana. Tako će Beograd imati poslanika na svakih 16.000 stanovnika, a Bor na 109.000.

Mandate je osvojilo 12 izbornih lista, a  u radu Skupštine učestvovaće predstavnici 25 stranaka i pokreta. Najviše poslanika imaće Srpska napredna stranka – 98, a slede socijalisti sa 22 i Stranka slobode i pravde sa 17 poslanika.

“Što se polne strukture budućeg saziva tiče, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40% učešća, iako jeste blizu tog broja. Broj poslanica je 96, odnosno 38,4%”, naveo je OP.

Među budućim poslanicima dominira generacija rođenih između 1970. i 1979,  pa je prosečna starost 47 godina. Poslanika mlađih od 30 godina je 14, najstariji poslanik novog saziva je Vladeta Janković, rođen 1940, a najmlađi Nikola Bokan, koji je rođen 1999.

Poslanika i poslanica koji će se prvi put će se naći u poslaničkim klupama je 177,  dok njih 132 već ima prethodno poslaničko iskustvo, od kojih 105 nastavlja poslanički staž iz prethodnog saziva.

Kada je reč o zanimanjima, najviše poslanika dolazi iz oblasti ekonomije i prava, a u prvih pet su još i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.

Kako je naveo OP, među poslanicima i poslanicama nema nezaposlenih, a u penziji je njih 13.

Za predsednika Narodne skupštine Srbije u utorak je izabran kandidat SNS Vladimir Orlić, informiše N1. Za potpredsednike je izabrano sedam poslanika – Sandra Božić, Snežana Paunović, Elvira Kovač, Usame Zukorlić, Božidar Delić, Borko Stefanović i Zoran Lutovac. Generalni sekretar je doskorašnji zamenik – Srđan Smiljanić.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.