Kultura drugačija

U Selenči je rokenrol uvek bio živ

Deformitet

Pobednik Šeste Velikogradištanske gitarijade ubedljivo je bend Deformitet iz Selenče. Svojom energijom opčinili su kako žiri, tako i publiku.

Ovi momci nastupali su prve večeri kada su osim tri autorske pesme kojima se predstavljaju svi takmičarski bendovi, usled tehničkih mogućnosti odsvirali i mini koncert. Drugog dana su takođe svirali, nakon proglašenja pobednika.

Svoj žanr definišu kao mešavina punk-a, rock-a, metala, new metala, sa mestimičnim repom i ska ritmom. Sastav čine dva pevača Filip Čapanda i Riki Joha, a prateći vokal peva i basista Pavel Pavlinji, a tu su i Danijel Kočonda na bubnju i Martin Švec na gitari.

Bend je nastao 2020. godine u maju na inicijativu bubnjara. Za pohvalu je što ovi momci sviraju samo autorske pesme. Upitani zašto ne pevaju na maternjem odgovorili su kratko: „Pevamo na srpskom zato što zvuči grublje“.

Težak zvuk i sve što se ne uklapa u neku ustajalu formu načina života i uživanja kulture uglavnom nailazi na bojkot u manjim mestima. Zato je biti panker u Selenči mnogo pankerskije nego, na primer, u Novom Sadu.

„Kada nas čuju, kažu – vidi ove narkomane“, šali se Joha. Pavlinji dodaje da ipak imaju podršku: „u Selenči je rokenrol uvek bio živ“.

Trend odlaska mladih iz malih mesta ne planiraju da prate, osim Šveca koji planira na Island jer nema komaraca.

„U selu si sam svoj gazda. Imaš sunce, imaš njivu, u selu glavni si baja. I mora neko da ostane na selu, na mladima svet ostaje,“ odgovaraju uglas članovi benda Deformitet.

Za dve i to post-kovid godine, uspeli su da nastupaju osim u rodnoj Selenči i u Bačkom Petrovcu, ali i na moto skupu na jezeru Provala. Svoj prvi nastup imali su u klubu „Fest“ u Zemunu.

Međutim, ovo im nije prva pobeda na nekoj gitarijadi. Prošle godine pobedu su odneli na Vojvođanskoj gitarijadi u Kisaču. Samim tim, njihov nastup možemo očekivati i na ovogodišnjoj manifestaciji koja će biti održana 3. septembra. Krajem avgusta će se takmičiti na šestoj Rokerijadi u Petrovcu na Mlavi. Zatim se 11. septembra sele na Gitarijadu u Ratkovo.

U planu su im i Pančevo krajem septembra, Bački Petrovac i Selenča kada će premijerno promovisati svoj prvi album koji je trnutno u postprodukciji, koji će sadržati 10 pesama, a čije ime još nisu smislili.

About the author

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI