Kultura drugačija S-projekti

#firstanniversary: Storytellerova trka na duge staze

Storyteller, od maja registrovani onlajn medij, upravo danas, 12. septembra, slavi prvu godišnjicu postojanja. Prvih 365 dana na platformi koja priča inspirativne priče je odredilo našu odluku da ovaj podvig ne bude kratkog daha, već trka na duge staze. Naših prvih 120 priloga na slovačkom i srpskom našu odlučnost da istrajemo potvrđuju.


Naše trčanje na dugačke razdaljine znači strateško planiranje da istrajemo u misiji da inspirišemo na dobre i kvalitetne odluke kako pojedinaca, tako i kolektiva. To znači dati prostor “malom” čoveku a velikim delima, iako su ona često vidljiva samo na mikro planu. I to je u redu. To je život. Naš mikro svet koji uređujemo po sopstvenom planu, nahođenju, planu, viziji. Sve dok ne ugrožavamo mikro svet ostalih ljudi.

I to je ono što već godinu dana radimo, sada već u redakciji Storyteller. Bezrezervno poštujemo raličitost i raznolikost – mišljenja, životnog stila, kulture. Bez kompromisa utičemo na povećanje vidljivosti dobrih dela, kvalitetnih načina življenja, poštujući ljudska prava i zakonitosti prirode. Jer priroda je naš dom, u koji treba da se vraćamo. Upravo zato smo u septembru 2018. uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama a u saradnji sa Ekolistom pokrenuli višeslojni medijski projekat pod nazivom Eko dizajn naših života.

U kulturi – življenja, komunikacija, zdravlja, umetnosti – vidimo smisao života i zato veliku pažnju posvećujemo i ovoj oblasti. O tome govore mnogi naši prilozi, a ogledni primer je drugi projekat čija realizacija kreće ove jeseni i to pod nazivom Lice društva oslikano manjinskim amaterskim pozorištem. Njegov kvalitet je prepoznala Asocijacija slovačkih novinara, ali i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje ga je kroz Budžetski fond za nacionalne manjine finansijski podržalo.

Danas slavimo. Uz ovo specijalno izdanje – e-magazin  na temu trčanja, jer trka na duge staze je naše opredeljenje na putovanju kroz inspirativni univerzum a prema boljem svetu. Hajde da ovim pravcem trčimo zajedno! Bez bežanja.

 

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.