Društvo

Izdvojeni glasovi: Znam te iako te ne poznajem

Izdvojeni glasovi

Koji stereotipi i predrasude su prisutni u životu mladih u Vojvodini, kako ih oni doživljavaju i da li utiču na etničku distancu među njima? Odgovore na ova, ali i druga pitanja traži portal Magločistač u podkastu „Izdvojeni glasovi“. U podkastu se ujedno propituje koliko je etnička distanca sama po sebi problematična.

Šta kažu mladi?

Petar (22) je tako izneo svoje zapažanje da je u njegovom rodnom mestu i dalje tabu reći da slaviš katolički Božić. “Dok sam išao u školu, svedočio sam tome da su moji prijatelji Hrvati bili diskriminisani isključivo jer nisu Srbi”, rekao je Petar.

Sa druge strane, tokom Igorovog (25) školovanja, izražena je bila etnička distanca prema Romima, kao direktna posledica duboko uvreženih predrasuda spram ove nacionalne zajednice. “Kad su Romi u pitanju, bila je priča oko njihovog održavanja ili neodržavanja lične higijene. Bilo je slučajeva u školi da moraš biti na distanci Roma kako ne bi vaške prešle na tebe”, naveo je Igor.

Aleksandar (23), pak, ističe da se kroz odrastanje nije ni družio sa drugim etnicitetima jer su prosto – bili razdvojeni. “Dok nisam došao u srednju školu, dok se nisam izvukao iz kraja, nisam upoznao mnogo ljudi. Neko je Rumun, Rusin, Mađar, Slovak, ali oni obično idu u drugačije škole ili odeljenja gde uče na svom maternjem jeziku. To je takav sistem, nije diskriminacija – ljudi idu tamo gde im najviše odgovara”, rekao je on.

Po Aleksandrovim rečima, društveno razdvajanje na osnovu etniciteta ide do te mere da, ako i poželiš da se družiš sa drugima, imaš osećaj da nećeš biti prihvaćen. “Pa šta onda da radiš, nećeš se gurati tamo gde ti nije mesto, što i oni verovatno razmišljaju za nas koji smo deo većinske populacije”, naveo je on.

Marko (27) smatra da su stereotipi i predrasude današnja svakodnevnica među mladima, te da se njima ne služe iz zle namere već zbog toga što su stalno njima „bombardovani“. “Mislim da su mediji za takve predstave prilično krivi jer se ti stereotipi koriste za jeftin i jadan humor. Naravno, to se prelama i na politiku gde se koriste isto tako za neke jeftine poene”, zaključio je on.

About the author

Médiá píšu / Mediji pišu

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI