Zumiranje stvarnosti

U Belgiji su zdravstveni radnici okrenuli leđa premijerki, a u Kisaču zaposleni u osnovnoj školi novoj v.d. direktorki

Foto Michal Madacky

U Belgiji su pre nekoliko dana zdravstveni radnici okrenuli leđa premijerki da bi iskazali nezadovoljstvo sa njihovim položajem i odnosom vlade prema zdravstvu, jer su ovom sektoru umanjili budžet, u Kisaču zaposleni u Osnovnoj školi „Ljudovit Štur“ danas su okrenuli leđa novom v.d. direktora koja je danas preuzela tu funkciju.

U osnovnoj školi u Kisaču nastava se usled pandemije koronavirusa ne održava više od dva meseca, ali njeno dvorište su danas ispunili zaposleni ove obrazovne institucije koji su na ovaj način želeli da izraze svoje nezadovoljstvo izborom novog v.d. direktora Ane Leginj, učiteljice nižih razreda.

Privremeni štrajku osnovnoj školi u Kisaču su i uredno proglasili.

Zaposleni u školi su nezadovoljni samim načinom izbora, odnosno sprovođenjem konkursa za izbor direktora škole, koji je raspisan u februaru, ali usled pandemije koronavirusa do njegovog epiloga došlo je tek u maju.

Kisač: Štrajk u osnovnoj školi / Foto: Mihal Madacki

Na konkurs za direktora OŠ „Ljudovit Štur“ su se prijavile dve kandidatkinje: dosadašnja direktorka Ana Vozar i učiteljica nižih razreda Ana Leginj, saznaje portal „Storyteller“ iz konkursne dokumentacije.

Rezultati su iznenadili gotovo sve zaposlene, pošto je trenutna direktorka imala većinsku podršku kolektiva (51 zaposlenih je glasalo za Anu Vozar, 4 za Anu Leginj, četvoro nije glasalo, a troje je podržalo oba kandidata). Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, ipak, odlučuje da za v.d. direktora imenuje Anu Leginj.

Iz konkursne dokumentacije, koju smo dobili na adresu redakcije, vidi se da je nastavničko veće u proširenom sastavu, odnosno kolektiv koji se sastao 25. februara, većinom glasova podržao Anu Vozar.

Međutim, u daljem postupku, koji uključuje mišljenje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine – koji je dao pozitivno mišljenje na kandidatkinju Leginj, – i konačnu odluku rezortnog pokrajinskog sekretarijata, Leginj je danas preuzela direktorsku funkciju.

Sada već bivša direktorka Ana Vozar tvrdi da se partijska politika uplela u školu u Kisaču.

„Pre nego što je konkurs raspisan, predsednik političke stranke Slovaci napred, koalicioni partner vladajuće stranke na pokrajinskom nivou, Pavel Surovi, koji je i potpredsednik Nacionalnog saveta Slovaka (NSSNM), kao roditelj je ušao kod mene u kancelariju, zatvorio vrata i pitao me da li ću se kandidovati za direktorku. Istovremeno me podsetio da NSSNM daje mišljenje o izboru direktora i ministar to uzima u obzir, odnosno onaj ko nema pozitivno mišljenje Saveta neće biti direktor“, izjavila je Vozar za „Storyteller“.

Sve ovo se događalo pre pandemije koronavirusa, kaže Vozar i dodaje:

„Do okončanja procedure ostalo je da se školski odbor izjasni, ali došlo je do pandemija i vanredno stanje nije dozvolilo članovima odbora da se okupe. Proverili smo kod pokrajinske načelnice za propise Danice Lučić šta da radimo u takvoj situaciji. Ona nam je odgovorila da su sve radnje obustavljenje, pa tako i konkursne, odnosno da dok traje vanredno stanje, trenutni direktor ostaje na toj funkciji. Sekretar škole ju je podsetio na to da moj mandat ističe 19. maja 2020. godine i ona nam je preporučila da se ponovo javimo posle 1. maja.“

Prema Ani Vozar, sekretar škole je 4. maja ponovo razgovarao sa načelnicom Lučić.

„Ona je tražila da školski odbor izabere kandidata za mesto vršioca dužnosti direktora, a istovremeno je tražila da joj pošaljemo rešenje o mom imenovanju za direktorku iz 2016. godine. Rešenje smo poslali 8. maja i dobili potvrdu da je dobila imejl. U ponedeljak, 11. maja, načelnica je zatražila da dopunimo dokumentaciju Ane Leginj, što je već bio znak da se događa nešto sumnjivo. Te dokumente smo poslali u sredu, 13. maja, i nismo dobili nikakvu potvrdu o prijemu.“

U međuvremenu, kako kaže Ana Vozar, članovi školskog odbora sastali su se 15. maja i podržali su sadašnju direktorku Vozar sa 6 glasova, dok je Ana Leginj dobila 3 ​​glasa.

„U ponedeljak, 18. maja, dobili smo rešenje od nadležnog pokrajinskog sekretarijata, prema kojem je Ana Leginj postavljena za novog v.d. direktora,“ kaže sada već bivša direktorka Vozar.

Ni Ana Vozar, ni drugi zaposleni u školi nemaju nikakve informacije ili dokaze za to kako je došlo do takvog „razvoja“ situacije.

„Možemo samo nagađati, za to nemamo dokaza. Ali kada znamo i imamo svedoke da je pokrajinski poslanik Pavel Surovi predstavljao Anu Leginj kao njegovu kandidatkinju, tada takođe znamo ko je iznudio takvo rešenje vršioca dužnosti direktora, ne uzimajući u obzir odluku školskog odbora “, tvrdi Ana Vozar.

Redakcija portala „Storyteller“ kontaktirala je i Anu Leginj i tražila njen komentar o današnjem štrajku u dvorištu osnovne škole u ​​Kisaču i o tome kako se, prema njoj, sprovodio postupak izbora direktora u osnovnoj školi u Kisaču od dana raspisivanja konkursa do danas. Međutim, nismo dobili odgovor, jer je Ana Leginj u telefonskom razgovoru rekla da joj treba vremena da to prokomentariše i rekla je da će to učiniti sutra.


Ukoliko primetite jezičke greške, molimo vas da javite redakciji „Storyteller“ na mail info@storyteller.rs. Hvala!


Želite da dobijate zanimljive članke od Storytellera u mejlu? Prijavite se za newsletter.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.