radnička prava
Društvo

Magločistač: Nepotreban pritisak na radnike u proizvodnji, smatra Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice 

Na evidenciji tržišta rada trenutno se nalazi više od 7.500 Subotičana, a prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u odnosu na april prošle godine, ove godine je oko 200 nezaposlenih lica više. Na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2021. godinu, u januaru ove godine, na području Severnobačkog upravnog okruga registrovano je 8.018 lica koja traže zaposlenje, od čega su 4.268 žene, prenosi portal „Magločistač“ u svom podkastu.

U preduzećima koja posluju u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku zaposleno je oko 6.300 radnika. Na koji način je organizovan rad u ovim velikim sistemima; sa kakvim se problemima radnici obraćaju sindikatima; da li je finansijska pomoć države građanima dovoljna i kada možemo očekivati normalizaciju situacije u sektoru rada, na ova i druga pitanja odgovara gost podkasta portala Magločistač – predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice Ištvan Huđi.

Koje privredne grane su pretrpele najveće gubitke (finansijske i kadrovske)?

 Ištvan Huđi:   „Najveće gubitke su pretrpele uslužne delatnosti, hotelijerstvo, ugostiteljstvo. Vidimo da su nam hoteli prazni i sve je to nešto što je sigurno ostavilo traga. Imamo i Hotel Galeriju u Subotici gde je bilo otpuštanja radnika. Imamo i ugostitelje gde konobari nisu imali posla, ali i frizere koji nisu mogli da rade. Međutim, mogu da kažem da su i ostali sektori ugroženi, ali ipak u manjoj meri.“

Sa kojim problemima vam se radnici najčešće obraćaju?

 Ištvan Huđi:   „U zadnje vreme imamo jedan pritisak neposrednih rukovodioca prema radnicima i operaterima koji rade u proizvodnji. Ne možemo da ga svrstamo u mobing ali je nešto što nije dobro. Kada pritiskate neke ljude, za tim nema potrebe, vi treba da kažete da je to potreba proizvodnje… Ako neko ima masku i naočare ne može da napravi isti broj komada nečega kao ranije. Moramo imati u vidu više tih aspekata, ne možemo da očekujemo od radnika da zadovolje sve kriterijume u izmenjenim uslovima rada. Treba da imamo u vidu i ostale okolnosti koje postoje. Taj pritisak između viših rukovodioca i radnika mora da se eliminiše i da se o radnicima vodi računa. Samo zdrav, zadovoljan radnik može da bude uspešan u proizvodnji.

Problemi su različiti. Problemi od sadašnjih uslova rada, korišćenja zaštitnih maski, naočara, zamagljivanje zbog temperature u pogonima. Mnogo se radilo na tome da se bezbednost radnika popravi. Sindikat je svuda insistirao na tome, da se formiraju odbori za bezbednost zdravlja radnika na radu, gde postoji poslovodstvo i sindikat, gde može uvek da se ukazuje na radna mesta koja nisu dovoljno zaštićena. Bilo je i proizvodnja koja nije mogla da obezbedi adekvatno odstojanje među radnicima pa su to bili najčešće problemi koji su se javljali kod radnika.


Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.


Od bivših, propalih firmi imamo problem da doprinosi nisu adekvatno uplaćeni. Imamo u „29 Novembru“ situaciju da ljudi koji su sami uplatili doprinose, država im nije obezbedila povrat sredstava. To se sada regulisalo i počeli su dobijati rešenja o povratu sredstava koja su uplatili 2009., 2010. i 2011. godine. Puno vremena je prošlo, a stečaj je zatvoren pre dve godine. To je ozbiljan rezultat za te ljude, to su ozbiljna sredstva. Imamo tu i oko „Solid“-a probleme koji nisu regulisani kako treba. Postoje i materijalne i nematerijalne štete što se rešava sa advokatskom kancelarijom. Puno posla prema ljudima koji nisu u mogućnosti da sami reše te probleme, a mi smo tu da izađemo u susret i da im pomognemo u tome. Ko god da je došao u Sindikat, ako je bilo kakve šanse bilo da se pomogne – mi smo to učinili.

Celokupni sistem nije bio spreman na pandemiju ni ovde, kao ni u svetu. Na početku nije bilo dovoljno zaštitne opreme, a zdravstveni radnici su pretrpeli najveći udar, pa prosvetni radnici, radnici u velikim fabričkim pogonima. Bilo je neadekvatno informisanje javnosti o pravilima. Gde god smo mogli, mi smo dali naše mišljenje, učestvovali i pregovarali.“

CEO PODKAST POSLUŠAJTE OVDE.

Natalija Jakovljević (Magločistač)


Projekat “Život na lokalu sa kovid-19”, koji sprovodi portal Családi kör u partnerstvu sa portalima Storyteller i Magločistač, je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovom članku je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa.

+ posts

About the author

Médiá píšu / Mediji pišu

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI