Društvo REFLEKTOR

Marko iz Bačkog Petrovca i Mina iz Stare Pazove su već u dvadesetima prošli put od preduzetničke ideje do uspešnog poslovanja

mladi preduzetnici

Svaki početak radnog dana za Marka Bukvića iz Bačkog Petrovca ne razlikuje se mnogo od prethodnih. Na posao dolazi u sedam časova, ulazi u kuhinju i počinje da secka povrće i meso, a na šporet stavlja da se kuva nekoliko jela. Treba sve na vreme pripremti, jer će već za sat vremena početi da zvoni telefon i da stižu prve porudžbine gotovih jela za taj dan. 

“Početak radnog dana je uvek isti, ali kraj je vrlo fleksibilan, nekada bude i uveče” – priča dvadesetosmogodišnji Marko, koji je pre tri godine ušao u preduzetništvo i otvorio kuhinju Food Factory. Odlučio je da građanima ponudi restoranski jelovnik, ali za dostavu i poneti. Pripremaju oko 35 različitih vrsta jela, kao i ketering za sve prilike. 

Marko kaže da nije samo preduzetnik, već i kuvar, dostavljač, uglavnom “momak za sve”. 

“Radim sve što treba. Tako sam naučio i radnike. Kod nas svi mogu da odnesu dostavu, a svi znaju i da skuvaju pasulj, serviraju kanapee i ketering” – dodaje naš sagovornik. 

Pokretanje vlastitog posla, posebno u ugostiteljstvu, priča Marko, bio je više rezultat različitih okolnosti, nego razmišljanja i planiranja. Nekoliko godina po završetku škole počeo je da radi kao pomoćni kuvar na inostranom rečnom kruzeru, iako o profesionalnom kuvarstvu nije mnogo znao, jer se nije školovao za to zanimanje. Za tri godine rada stekao je potrebno znanje, iskustvo i veštine. Na početku pandemije korona virusa vraća se u Bački Petrovac i ubrzo odlučuje da se posveti preduzetništvu. 

“Moja ideja je bila da se baziram na Bački Petrovac i da pripremam kuvana jela koja bi prvenstveno firme poručivale za svoje zaposlene. Međutim, kada sam otvorio, sugrađani su u veliom broju počeli da poručuju, mnogo više nego što sam očekivao, pa sam se orijentisao i na maloprodaju” – govori Marko za Storyteller. 

mladi preduzetnici
Food Factory: Tanja, Martin, Marko/ foto: privatna arhiva

Na početku su u ponudi bila samo dva jela, a sadašnji jelovnik su napravili kupci, pa se u kuhinji priprema hrana koja se najviše traži. 

Marko priča da je, zbog obima posla, već dve sedmice po otvaranju morao da zaposli prvu radnicu. Danas ima troje zaposlenih.  To što su Tanja, Martin i Martina sa njim gotovo od samog početka ističe kao veliki uspeh, već su uigran tim i bez problema mogu da završe svaku porudžbinu.

Preduzetništvo daje slobodu, ali traži odgovornost

Za mlade je preduzetništvo ujedno i velika šansa i veliki izazov, smatra Marko. U početku je imao ideju i znao da kuva, a kako i šta znači voditi preduzeće je naučio. Biti mali preduzetnik daje određenu slobodu i mogućnost samostalnog odlučivanja, ali uz to ide i odgovornost.

“Za sve ono dobro, zasluge su vaše, a i za sve ono loše ste vi krivi. Ko je spreman da preuzme odgovornost, ima potencijala da bude dobar preduzetnik”.

Priključi se našoj Viber zajednici #ReflektorPodcast koja okuplja preduzetnike i preduzetnice!

Za početak su dovoljni dobra ideja i upornost, sve ostalo se nauči ili nađe, pa i početni kapital. Prepreka i pogrešnih odluka uvek ima, kao i problema koje treba rešavati, ali, uprkos tome, Mako je uveren da bi opet birao isti put. 

Prema podacima APR-a (Agencija za privredne registre) u Srbiji ima nešto više od 70 000 preduzetnika mlađih od 35 godina. Najviše mladih pokrenulo je vlastiti posao u oblasti računarskog programiranja, a zatim u ugostiteljstvu. Poslovanje se sve više seli na interenet, pa raste i broj mladih koji se bave digitalnim preduzetništvom.

Mina Lepšanović iz Stare Pazove je profesorica francuskog jezika i sertifikovani neurokouč za jezike. Sa 27 godina postala je preduzetnica, koju posao ne vezuje samo za jedno mesto, jer zahvaljujući internetu sa lakoćom može da radi i tokom čestih putovanja ili boravka u drugim državama. 

Ljudima koji žive u frankofonim zemljama, ali i svima koji donekle poznaju francuski jezik, pomaže da usavrše svoje znanje i govor. Tokom rada sa klijentima koristi i relativno novu metodu – neurojezički koučing. 

“Ova metoda osnovana je pre desetak godina. Zasniva se na tome da se u učenju jezika koriste neka saznanja iz neuronauke koja se tiču mozga. Mi profesori učimo šta se dešava u mozgu dok se uči strani jezik, a takođe, koristimo i koučing tehnike kako bi to učenje bilo efikasnije i brže” – objašnajva Mina. 

mladi preduzetnici
Mina Lepšanović: „Bitno je da imamo poslovnu ideju, viziju i da to bude naša strast, a sve o preduzetništvu se može naučiti usput.“/foto: privatna arihiva

Prošle godine pokrenula je i vlastiti online program “The Franch Up Academy” koji pomaže ljudima iz celog sveta da samostalno, uz pomoć aplikacije, usavršavaju svoje znanje francuskog jezika. Naučeno potom mogu da primene tako što u zajedničkoj Telegram grupi razgovaraju i dopisuju se na francuskom jeziku. 

“Učenje jezika je proces, ne može niko da govori u roku od tri nedelje, ali ono što mi radimo u okviru programa jeste usavršavanje jezičkih veština u roku od tri meseca i oslobađanje od blokada i straha da se govori na francuskom jeziku” – isiče Mina.

Ako žele u preduzetništvo, mladima treba hrabrost

Mladima koji odluče da se bave preduzetništvom mnogo znači svaka vrsta mentorstva, jer vođenje firme zahteva poznavanje različitih oblasti. Mina kaže da je jedno vreme radila sa vlasnikom jezičkog centra za engleski jezik iz Njujorka. To joj je kaže bilo dragoceno iskustvo i prilika da nauči šta znači biti preduzetnica. 

“Ja sam imala znanje i stručno iskustvo, ali ništa drugo nisam znala, kako se vodi jezički centar, finansije, marketing, apsolutno ništa. Kroz rad sa njim, odmah sam bačena u vatru i počela sam da učim o svim spoljašnjim stvarima vođenja firme” – kaže Mina i dodaje da je do sada radila sa preko 1000 klijenata iz više od trideset zemalja sveta. 

Mladima je, čak i kada imaju ideju za preduzetništvo, često strah najveća prepreka, a bez hrabrosti nema uspeha, smatra Mina. Zato je važno savladati vlastite strahove, ali i koristiti sve mogućnosti, pa i subvencije koje postoje da bi početak poslovanja bio lakši.

Čak i ako prvi pokušaj ne bude uspešan, uvek postoji drugi put. 

“Bitno je da mladi znaju da danas sve može da bude online i da granice ne postoje. Koju god ideju da imaju mogu da je sprovedu u delo i da se za nju čuje. Ako i ne uspeju, nije važno, pokušamo, padnemo i uzdignemo se opet – savetuje Mina Lepšanović.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Brankica Matić

Banjalučanka iz Novog Sada. Planirala da se bavim nečim drugim, ali me novinarstvo pronašlo. Uporni optimista. Volim da pišem i "ispravljam krive Drine".

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.