Društvo

Na izbornim listama za parlamentarne izbore i kandidati iz opštinа Bački Petrovac i Kovačica

parlamentarni izbori 2023

Za parlamentarne izbore, koji su raspisani za 17. decembar, dosad su proglašene: „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, „Ivica Dačić premijer Srbije“ i „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, a ostale stranke, odnosno koalicije još prikupljaju potpise.

Na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, čiji je nosilac Miloš Vučević (SNS), na 148. mestu nalazi se Srđan Simić (SNS) iz Bačkog Petrovca – Maglića, pedijatrijski tehničar po zanimanju, koji je i u prethodnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije bio narodni poslanik.

Iz Bačkog Petrovca u parlamentarnu trku je ušao i Ondrej Bovdiš (SPS), diplomirani inženjer mašinstva, i to na 204. mestu liste „Ivica Dačić premijer Srbije“. Na istoj listi na 249. mestu nalazi se i njegov stranački kolega iz Kovačice, Jan Valovec (SPS), poljoprivredni mašinski tehničar.

Predizborna tišina počinje 14. decembra u ponoć i trajaće do 17. decembra u 20 časova, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

Prethodni vanredni parlamentarni izbori u Srbiji održani su 3. aprila 2022. godine.

Vanredni parlamentarni izbori raspisani su za 17. decembar. Istog dana biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Biće održani i u opštinama: Brus, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitorađa, Knić, Koceljeva, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požega, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Sokobanja, Topola, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Aleksandrovac, Babušnica, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić i Bojnik.

Očekuje se da narednih dana, a najkasnije do 16. novembra, budu raspisani i izbori za Skupštinu Vojvodine kako bi i oni bili održani 17. decembra.

Kako piše portal Autonomija, nedavnom smrću dugogodišnjeg predsednika Skupštine AP Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, međutim, otvoreno je pitanje ko ima pravo da raspiše izbore za Skupštinu Vojvodine. Prema pokrajinskim propisima, izbore za poslanike u vojvođanskoj skupštini raspisuje predsednik Skupštine AP Vojvodine.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.