Društvo

Ponavljanje glasanja u opštini Bački Petrovac za sada bez zelenog svetla

poništavanje glasanja

Zahtevi za poništavanje glasanja na tri biračka mesta na teritoriji opštine Bački Petrovac, koja je podnela koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, odbačeni su na današnjoj sednici Izborne komisije Opštine Bački Petrovac, nezvanično saznaje Storyteller.

Naime, kako je Storyteller već pisao, koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije je u sredu, 6. aprila, Izbornoj komisiji Bački Petrovac predala tri zahteva za poništavanje glasanja na biračkim mestima 2 (Bački Petrovac), 9 (Kulpin) i 11 (Maglić) zbog „navoda iz primedbi biračkog odbora, koje predstavljaju sastavni deo Zapisnika o radu koja ukazuju na povrede izbornog procesa koje predstavljaju osnov za poništavanje glasanja na biračkom mestu“.

Zaštita izbornog prava bi trebalo da bude obezbeđena tokom celog izbornog postupka. Kako piše na sajtu Republičke izborne komisije, svaki birač, kandidat za narodnog poslanika ili podnosilac izborne liste imaju pravo da podnesu prigovor Republičkoj izbornoj komisiji zbog povrede izbornog prava u toku izbora ili nepravilnosti u postupku predlaganja odnosno izbora, i to u roku od 24 časa od časa kad je doneta odluka odnosno izvršena radnja koju podnosilac prigovora smatra nepravilnom, odnosno od časa kad je učinjen propust.

Republička izborna komisija po prigovoru rešava u roku od 48 časova od časa prijema prigovora, a protiv svakog rešenja Republičke izborne komisije po prigovoru može se izjaviti žalba Upravnom sudu, koji odluku po žalbi donosi u roku od 48 časova od prijema žalbe, navodi se na sajtu RIK-a.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI