Search and Hit Enter

Poštari u opštini Bački Petrovac za sada ne štrajkuju

Poštari u Bačkom Petrovcu, Magliću, Kulpinu i Hložanima rade u toku celog svog radnog vremena, dok u Novom Sadu većina poštara i dalje štrajkuje. Međutim, situacija ni u opštini Bačski Petrovec nije tako jednostavna.

Iz opštinskog sedišta Javnog preduzeća Pošta Srbije saznajemo da sve četiri pošte u opštini Bački Petrovac funkcionišu bez obustave rada. „Ovih dana pružamo sve usluge koje pružamo svaki dan inače, iako smo svesni da je štrajk poštara aktuelan u drugim gradovima“, rekli su danas za naš portal u Pošti u Petrovcu.

Plaćanja se vrše u skladu sa postojećom procedurom, ali kada primamo pošiljke objašnjavamo klijentima situaciju i naglašavamo da ne možemo garantovati da će pošiljka, koja iz našeg sela putuje do distributivnog centra u Novom Sadu, odatle biti distribuirana i do krajnje adrese„, kažu u Pošti u Bačkom Petrovcu.

Prema nezvaničnim informacijama, u četiri filijale pošte u opštini Bački Petrovac zaposleni su podeljeni u dva tabora: u jednom su oni koji podržavaju štrajk (ali rade), a u drugom su oni koji su protiv štrajka. Niko od njih nije hteo da javno razgovara na ovu temu.

štrajk poštárov
V petrovačkoj opštini pošta za sada radi u svim naseljenim mestima. / Na fotografiji: Zgrada pošte u Magliću / Foto: ©Storyteller

Zašto poštari štrajkuju?

Direktor Samostalnog sindikata Pošte Srbije Zoran Pavlović rekao je za BBC na srpskom da su protest, koji je počeo početkom decembra, organizovali sami radnici – kuriri , poštari i šalterski radnici -, a da ih je sindikat podržao.

Razlozi za obustavu rada u poštama u Beogradu, Novom Sadu, Kikinde, Zrenini, Lazarevcima i drugim gradovima su „pre svega zbog zarada – koje su veoma niske i iznose od 32 do 39 hiljada dinara“.

Pored povećanja zarada i pravednije raspodele dobiti, jedan od zahteva zaposlenih i sindikata je i smena rukovodstva kompanije na čelu sa Mirjanom Petrović, vršiteljkom dužnosti direktorke.

štrajk poštárov
Decembarski štrajk poštara je već treći veliki štrajk u prethodne tri godine. / Foto: ©Storyteller

U nedelju, kada je održan prvi sastanak dva predstavnička sindikata i zaposlenih sa rukovodstvom javnog preduzeća i predstavnicima vlade, radnici su odbili ponudu Pošte Srbije i vlade da povećaju plate u proseku za 10 procenata, što znači da bi najniža plata bila oko 44.000 dinara. Sindikat zahteva da oni sa najnižim primanjima postignu najviši rast – otprilike 13,5 odsto, javlja RTS.

I juče i danas u Novom Sadu su se poštari koji štrajkuju sreli ispred Glavne pošte. Danas su im solidarnost pokazali i građani, kao i neke civilne organizacije. / Izvor: Twitter

U saopštenju koje je iz Pošta Srbije poslato u prvim danima štrajka, navodi se da je planirano povećanje zarada od deset odsto u 2020. godinu usklađeno sa finansijskim mogućnostima i održivim poslovanjem preduzeća, kao i da će januarska plata biti znatno uvećana, čime će se približiti republičkom proseku.

Podsećamo da je ovo treći veliki štrajk poštara u prethodne tri godine. U martu 2019. došlo je do potpune obustave rada, a 3trajk je prekinut nakon što je podpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović obećao radnicima povećanje zarada, i ispunjenje dve trećine zahteva do 30. novembra ove godine.


Sviđa Vam se ovaj članak? Podržite nas!

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.