Kultura drugačija

CINEMA: Kreativne industrije za nove gradske privrede u regionu Dunava

Talentovani glumci i muzičari, uspešni IT stručnjaci, grafički dizajneri, majstori starih zanata i mnogi drugi koji svoje znanje i veštine izražavaju na kreativan, inovativan i originalan način deo su brzo rastuće oblasti koju nazivamo – kreativne industrije. Iako je ovaj pojam relativno nov, obuhvata širok spektar delatnosti od kojih neke postoje već vekovima. Kreativne industrije kombinuju kreativnost i biznis u cilju ekonomskog razvoja. Ova oblast beleži napredak svuda u svetu i predviđanja su da će imati odlučuju ulogu u budućnosti kulture. Prema dostupnim podacima, kreativne industrije u Srbiji obuhvataju preko 30 000 registrovanih preduzeća. Ovdašnji kreativnci imaju šta da ponude i domaćem, ali i inostranom tržištu, međutim, mnogima je potrebna porška.

Kojim merama se značajno mogu osnažiti kreativne industrije pokazao je projekat pod nazivom „Kreativne industrije za nove gradske privrede u Dunavskom regionu“ (Creative Industries for New Urban Economies in the Danube Region) ili skraćeno CINEMA. Na realizaciji projekta učestvovale su lokalne samouprave, privredne komore, organizacije civilnog društva i obrazovne ustanove iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Bugarske i Moldavije. Aktivnosti koje su bile planirane u Srbiji sprovodili su Regionalna razvojna agencija Bačka i Grad Sombor.

Pogledajte promo film koji je nastao kao jedan od rezultata nedavno održanog okruglog stola „Otvoreni dijalog u okviru kreativnih industrija“ u Somboru.

U okviru njega moći ćete se informisati o najznačajnijim rezultatima koji su postignuti tokom implementacije projekta„CREATIVE INDUSTRIES FOR NEW URBAN ECONOMIES IN THE DANUBE REGION – CINEMA“ („Kreativne industrije za nove gradske privrede u regionu Dunava“) kao i o nacrtu Akcionog plana za kreativne industrije u Somboru.

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST “Na ivici”

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller