Društvo

Dojave o bombama i u školama u opštini Bački Petrovac

 Objavljeno: 6:59 / Ažurirano: 7:26, 7:39, 8:16, 8:34, 8:44, 9:48 

U poslednjih nedelju dana i više od 200 lokacija u Srbiji koje su dobile najave o postavljenim bombama, među kojima najviše u školama u Beogradu i Nišu, jutros su slični mejlovi stigli i u škole u opštini Bački Petrovac. Prema informacijima, kojima raspolaže redakcija „Storyteller“, ove dojave su stigle na mejl osnovnih škola u Magliću, Kulpinu, Bačkom Petrovcu i Gložanu.

Sve škole postupaju prema sigurnosnim procedurama, a učenici danas neće ići u školu, navodi se u porukama koje su jutros učitelji/-ice i razredne starešine poslali na Viber grupe roditelja.

I u više škola u Novom Sadu jutros je stigla dojava o bombi, saznaje 021.rs. Na teritoriji grada Novog Sada, među školama, kojima je poslat mejl sa dojavom o bombi, je i osnovna škola u Kisaču.

Prema našim saznanjima i saznanjima portala 021.rs, svi direktori osnovnih škola na teritoriji južnobačkog okruga su noćas mejlom dobili dojavu, te će policija pregledati zgrade.

Za sada nema više informacija od policije.

Prema nezvaničnim informacijama, posle pregleda, odnosno kontrole zgrade od strane nadležnih stručnjaka, u Osnovnoj školi „Jan Amos Komenski“ u Kulpinu nije postavljena bomba.

U Selenči, Pivnicama, Baču i Vajskoj, posle dojave o bombama, organizovana je onlajn nastava, kako javljaju čitaoci našeg portala.

Na teritoriji Školske uprave Novi Sad, što obuhvata Južnobački i Sremski okrug, postoji 135 osnovnih škola i sve su dobile dojave o postavljenim eksplozivnim napravama. Dojave nisu stizale u srednje škole, informiše portal 021.rs.


Prema pisanju BBC News na srpskom, srpska policija je pre nekoliko dana saopštila je da je utvrdila odakle su poslati neki od pretećih mejlova. „Osam mejlova stiglo je sa adresa iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije, kao i iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, prenela je Radio-televizija Srbije (RTS).“

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su identifikovane osobe koje su poslale preteće mejlove, a kako su u pitanju strani državljani, preko Europola i Interpola je u toku razmena podataka sa policijama u Švedskoj, Litvaniji, Švajcarskoj, Rusiji i Mađarskoj, kao i sa kompanijom Gugl.

„Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije – uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ovih dana na meti dojava o bombama bile su i bolnice.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI