Društvo

NDNV je raspisalo poziv za mlade novinare i novinarke za osmomesečni program stažiranja u lokalnim medijima u Vojvodini

Nezavisno društvo novinara Vojvodine danas je raspisalo poziv za mlade novinare i novinarke za osmomesečni program stažiranja u lokalnim medijima u Vojvodini.

Pandemija virusa Covid-19 okrenula je svet naglavačke i unela do sada nezamislive promene u naše ustaljene i svakodnevne rutine. Nijedna lokalna zajednica nije ostala imuna na takav društveni preokret, i raznorazni pojedinici i pojedinke i grupe su morali da pronađu nove i drugačije načine da se prilagode „novoj normalnosti“, navodi se u NDNV-ovom pozivu. Međutim, te posledice su veoma često išle na štetu građana i građanki, marginalizovanih grupa i nacionalnih manjina. Iako su se mnoge ljudske navike i potrebe promenile, potreba za istinitim informacijama i slobodnim izveštavanjem o problemima članova i članica lokalnih zajednica je ostala jednako neophodna – čak i više nego pre.

Zbog toga, Nezavisno društvo novinara Vojvodine želi da angažuje 15 mladih, zainteresovanih novinarki i novinara (od 20 do 30 godina) koji bi od septembra učestvovali na osmomesečnom programu stažiranja, s ciljem da se kroz istraživačke tekstove i multimedijalne priloge dodatno ojačaju veze između medija i građana i građanki u Vojvodini. Kako NDNV navodi, poseban fokus će biti stavljen na pisanje priča na jezicima nacionalnih manjina (rusinskom, mađarskom, slovačkom, itd.). U radu na tim multimedijalnim sadržajima polaznici obuke će imati pomoć iskusnih mentora i mentorki  i urednika i urednica, odnosno novinarki i novinara angažovanih na lokalu s kojima će kroz svoj rad ukazati na najveće probleme i poteškoće s kojima se suočavaju građani i građanke tokom pandemije.

O PROGRAMU

Na početku programa će biti organizovan trodnevni trening u NDNV Media Hub-u u Novom Sadu, a polaznici/-ce će biti u prilici da se izvešte u oblastima mobilnog novinarstva (MoJo) i raskrinkavanja dezinfomacija (fact-checking), ali i nauče ponešto o etičkom izveštavanju i stanju ljudskih prava u kontekstu pandemije.

Nakon obavezne obuke, stažisti će imati prilike da se upoznaju s mentorima/-kama, novinarima/-kama i urednicima/-cama lokalnih medija, s kojima će sarađivati u narednih osam meseci. Tokom tog perioda, učesnici programa će biti u mogućnosti da usvojena znanja primene u stvaranju multimedijalnog sadržaja. U tom poduhvatu će na raspolaganju biti tehnička i druga oprema kojom raspolaže NDNV. Takođe, honorar za svaku proizvedenu priču je obezbeđen.

KAKO SE PRIJAVITI

Kako biste se prijavili, potrebno je da popunite kratak formular, u kojem bi trebalo da obrazložite svoja interesovanja, ambicije i motivaciju za prijavu na NDNV-ov program stažiranja – dokument možete da pronađete na ovom linku. Pored toga, neophodno je da prosledite svoju biografiju/CV (Europass format) na adresu: internship@ndnv.org.

Za učesnike trodnevnog treninga koji dolaze van Novog Sada su obezbeđeni putni i troškovi smeštaja. Ukoliko zbog epidemioloških uslova bude otežano održavanje treninga u prostorijama NDNV Media Hub-a, obuka će biti onlajn, preko Zoom platforme.

Rok za podnošenje prijava je do 31. jula u 17 časova.

Izvor: NDNV

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST “Na ivici”

PODKAST Storyteller

Informacije o COVID-19 u opštini Bački Petrovac

koronavirus

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller

PODKAST “KRENULE SMO”

Instagram

Unsupported get request. Object with ID '17841405767439521' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api