Društvo Medijska laboratorija

Održana tribina Saveta za štampu o kodeksu dobre novinarske prakse, Storyteller predstavio svoj interni etički dokument

interni kodeks

Savet za štampu je danas u Press centru UNS-a održao tribinu „Kako da napišete interni kodeks dobre novinarske prakse“ i predstavio medije sa kojima su sarađivali u izradi internih etičkih pravila, među kojima je i redakcija portala Storyteller.

Medijska ekspertkinja Ljiljana Zurovac i generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković sarađivale su sa sedam medija na izradi internih dokumenata, a predstavnici lokalnih medija Storyteller i Lozničke novosti govorili su o izazovima koje su imali u procesu njihove izrade. 

Istraživanje „Da li su mediji spremni za interne kodekse“, koje je prošle godine sproveo Savet za štampu, pokazalo je da bi 76 odsto anketiranih medija prihvatilo pomoć u izradi internih dokumenata što je podstaklo Savet za štampu da realizuje taj program, napomenula je Gordana Novaković.

Ona je navela i da su se mediji bavili različitim temama koje su definisali u internim dokumentima među kojima su izveštavanje u kriznim situacijama, zaštita autorskih prava, zaštitom ličnih podataka, odnosom vlasnika i menadžmenta medija i redakcije i radom u medijima na jezicima nacionalnih manjina.

„Interna pravila su novi nivo regulative u medijima“, istakla je Ljiljana Zurovac i napomenula da oni predstavljaju veliku pomoć redakcijama u specifičnim situacijama izveštavanja.

Izrada internih kodeksa dobre novinarske prakse jedna je od aktivnosti Akcionog plana za implementaciju medijske strategije za period 2020 – 2025, a Savet za štampu je projekat realizovao uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Izvor: Beta, Foto: Press centar UNS-a

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI