Društvo

Slatki kraft proizvodi sa dušom iz Sente

slatki kraft proizvodi

Dobre i zdrave preduzetničke ideje obično rešavaju problem koji imaju idejni tvorci tog rešenja. Tako je bilo i u slučaju Vladimira i Vesne Erdelji iz Sente, koji već nekoliko godina proizvode kraft slatke kremove NUJOY.

„Svi u porodici volimo slatkiše, kolače, posebno sa lešnikom, pa tako i kremove sa lešnikom. Primetili smo da se različiti industrijski kremovi znatno međusobno razlikuju po ukusu, pa smo podrobnije proučavali njihov sastav. Ono što je poražavajuće je da je uvek na ubedljivo prvom mestu palmina mast, zatim šećer, razni aditivi, dok lešnik čini mali deo recepture“, kaže Vladimir Erdelji i dodaje:

„Znamo svi kako je divan ukus pečenog lešnika, pa smo došli na ideju da napravimo svoj slatki namaz, a da ga zasladimo nečim što dolazi iz naše okoline i nije industrijski obrađeno, a to je med. Tako dobijamo poslasticu koja je odličnog ukusa i čiji sastav nam je potpuno poznat.“

slatki kraft proizvodi
Vladimir Erdelji: „Naše kremove proizvodimo bez ikakvih dodataka, samo lešnik i med iz Srbije, bez viška tretmana, bez viška sastojaka, za što bolji proizvod, proizvod “sa dušom”“.

Firma APRIVERDE, koja, između ostalog, proizvodi nekoliko vrsta zdravih, slatkih kratft namaza, je porodična firma koja je osnovana 2014. godine.

„Supruga i ja smo oboje magistri prehrambene tehnologije, sa višegodišnjim radnim iskustvom u velikim prehrambenim kompanijama, na pozicijama u kontroli kvaliteta, sistemima kvaliteta, istraživanju i razvoju. Upravo svi ti svakodnevni kontakti sa naučnim ustanovama i ozbiljnim multinacionalnim kompanijama, iskustvo i snažna naučna i stručna baza znanja su oblikovali kamen temeljac za rast i razvoj našeg preduzeća.ž“, kaže Vladimir, dodajući da je na preduzetničkom početku, do 2016. godine, paralelno sa svojim stalnim poslom, formirao otkupnu stanicu i prvu liniju za preradu lešnika i koštica od kajsije.

„U tom periodu sam eksperimentisao, učio, ispitivao tržište, formirao osnovnu bazu dobavljača i kupaca lešnika, oformio prvobitan tim. U sledećih par godina radio sam na optimizaciji i dopuni linije za preradu lešnika, stabilizovanju i proširenju baze kupaca i dobavljača, dodatno ispitivao tržište. Konačno, 2019.godine, napustio sam redovan posao šefa kvaliteta u fabrici kvasca Biospringer RS u Senti, koja je deo vodeće svetske kompanije za proizvodnju kvasca Lesaffre, i od tada 100% svog vremena posvećujem porodičnoj firmi“, objašnjava Vladimir Erdelji.

Krajem 2019. Vladimir i Vesna Erdelji započinju investicije u obnovi proizvodnih objekata. Iste te godine javile su se i prve ideje i istraživanja, kao osnova za stvaranje novog, jedinstvenog koncepta kraft poslastica, na kojem su bazirani NUJOY kremovi.

„Trenutno imamo pet vrsta kremova, to su NUJOY HONEY sa 75% pečenog lešnika i 25% meda, NUJOY HONEY MAX sa 75% meda i 25% pečenog lešnika, NUJOY RAW & HONEY MAX sa 75% meda i 25% nepečenog lešnika, NUJOY CLASSIC koji je 100% pečeni lešnik i NUJOY CHOCO sa 60% pečenog lešnika, 25% meda i 15% kakaoa. Svi ovi proizvodi su bez ikakvih aditiva“, naglašava naš sagovornik.

Kraft filozofija u slatkim proizvodima iz Sente

Na prvi pogled može se reći da su u pitanju vrlo jednostavni proizvodi, međutim, kako bi dobili najbolji ukus, napravili su preko sedamdeset probi sa različitim kombinacijama raznih sorti domaćeg lešnika.

„Kao rezultat toga dobili smo tačno određen odnos kombinacije 5 vrsti lešnika. Pošto već više godina radimo kao otkupna stanica za lešnik, kroz naše ruke svake godine prođe puno tona lešnika, od kojih znamo da izaberemo najbolje za naš proizvod. Isključivo koristimo domaći lešnik i domaći med, sve sirovine se pažljivo uzorkuju i analiziraju, a i gotov proizvod prolazi kroz rigorozne zahteve kvaliteta“, pojašnjava Vladimir Erdelji.

Vladimir i Vesna Erdelji su već dobili i nagrade za svoje kraft proizvode.

Vladimir i Vesna Erdelji smatraju da dodavanje raznoraznih aditiva u hranu najčešće nije podstaknuto dobijanjem hrane boljeg nutritivnog kvaliteta za potrošača, nego je to način da se postigne što bolji i ujednačeniji tehnološki kvalitet proizvoda, npr. dugotrajnost, mazivost, ukus, miris, boja, homogenost.

„U našim kuhinjama, a posebno kuhinjama naših majki i baka, vekovima se kuvala hrana bez ikakvih dodataka, koja na oko možda nije bila savršena, ali je ukusom i svojim nutritivnim vrednostima bila i ostala superiornija od svega industrijskog. Kraft proizvodnja je između dva ekstrema: domaće kuhinje na jednom i industrije na drugom kraju, gde kvalitetom naginje ka domaćoj kuhinji, a količinom ka industriji. U proizvodnji nam je jako bitan princip odsustva veštačkih aroma, konzervanasa, boja i ostalih aditiva. Samo najkvalitetniji sastojci, bez “maskiranja”, bez veštačkog poboljšavanja, to je suština našeg craft koncepta“, kaže Vladimir Erdelji.

Kraft filozofija slatkih proizvoda iz Sente u svojoj osnovi ima analogiju sa craft proizvodnjom piva, gde važi princip da je manje ustvari više, bez raznoraznih dodataka, aroma, aditiva.

„Tako i mi proizvodimo naše kremove, bez ikakvih dodataka, samo lešnik i med iz Srbije, bez viška tretmana, bez viška sastojaka, za što bolji proizvod, proizvod “sa dušom”“, kaže Vladimir.

Vladimir i Vesna Erdelji su već dobili i nagrade za svoje kraft proizvode.

„Ove godine poslali smo naš krem NUJOY HONEY krem na ocenu kvaliteta u sklopu 88. Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Navedeni krem je nagrađen velikom zlatnom medaljom i poneo je titulu šampiona kvaliteta u kategoriji Voće i povrće i njihovi proizvodi. Ovo priznanje je veliki korak napred za našu firmu. Sa jedne strane to je i jedna vrsta marketinga, a sa druge priznanje našem radu, potvrda našeg nastojanja da kvalitet krema bude zaista vrhunski“, kaže Vladimir.

Fotografije korišćene u ovom tekstu su iz privatne arhive sagovornika.

Website | + posts

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller