Search and Hit Enter

Slovenački Sajeta festival obeležava 20 godina postojanja

Međunarodni muzički festival SAJETA u Tolminu, u Sloveniji, o kojem je Storyteller pisao detaljno prošle godine, u ovoj 2019. godini od 1. do 7. jula obeležava za njih značajnu godišnjicu, 20 godina postojanja.

Biti drugačiji i svoj, uz prihvatanje tuđe različitosti i iznad svega poštovanje prema prirodi, pozadina su ovog festivala, koji ove godine slavi čak dve decenije postojanja. Okruglo 20 godina. Plaža, šuma, kamperi, porodice, deca, umetnici, kreativne radionice, koncerti sa velikim muzičkim svetskim imenima, i neverovatna priroda koja festivalu Sajeta daje posebnu magiju u kojoj uživaju gosti sa registarskim tablicama iz Slovenije, Italije, Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Holandije, pa i Srbije, iz godine u godinu sve je više.

Festival, koji je poseban, drugačiji i okrenut savremenoj umetnosti i muzici, u predelu neverovatne prirodne lepote na ušću i plaži dveju tirkiznih, planinskih reka Soče i Tolminke, osnovan je pre 20 godina i od tada do danas pozicionirao je sebe kako na međunarodnoj listi festivala, tako i kao često odredište umetnika i porodica koji ovde provode i svoj godišnji odmor.

Direktori Sajeta festivala Janez Leban i Sanja Popov-Leban kažu za Storyteller da je održavanje Sajeta Festivala sve ove godine bilo izuzetno, ali nimalo lako, te da je 20 godina postojanja važna poruka sama za sebe, uz posebno planiran značajan program kojim će biti obeležena ova godišnjica.

„Sajeta je 90-ih osnovana i nastala kao spontane art radionice i od tada do danas značajno je napredovala. Kao omaž godišnjice, pripremili smo specijalno odabrani program kroz jednu posebnu retrospektivu svega značajnog što se za dve decenije dogodilo, a bilo je izuzetnih umetnika na Sajeta festivalu do sada. Kao i uvek, Sajeta je prilično otvorena za inovacije u kreativnim oblastima umetnosti i nudi širok program dizajniran kao jedan od ključnih karakteristika Sajeta festivala, a ove godine će taj program biti posebno bogat“, kaže nam direktor Sajeta festivala Janez Leban.

Sanja Leban, nekadašanja Novosađanka, naglašava da je centralni deo Sajete 2019. kao i uvek muzika obogaćena brojnim kreativnim sadržajima poput radionica, debata, izložbi i projekcija posebno posvećenih obeležavanju 20-tog jubileja.

„Jedan od važnih aspekata našeg programa je i deo koji je besplatan za sve, jer je naš cilj između ostalog da obrazujemo mlade ljude. Nedelja muzike, umetnosti, kreativnosti i opuštanja je smatramo pravi izbor za ulazak u leto“, kaže nam Sanja Popov-Leban i dodaje da je umetnik Rambo Amadeus stari prijatelj Sajeta festivala i da upravo zbog toga će njegov nastup takođe biti poseban kako bi se na pravi način obeležilo 20 godina postojanja SAJETA festivala.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.