Kultura drugačija

Festival evropskog filma Palić 2022: Predstavljamo omaž program posvećen dobitnicu nagrade Underground Spirit

Omaž dobitniku nagrade Underground spirit priređuje se u čast dobitnika ovog priznanja koje festival dodeljuje za doprinos nezavisnom filmu. Ovogodišnji laureat je Ištvan Borbaš, švedski sinmatelj reklama i igranih filmova koji je rođen 1954. u Budimpešti.

Ištvan je tokom svoje karijere snimio preko 50 reklama, nekoliko kratkih i 5 dugometražnih filmova. Radio je sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska, Andraš Šuranj. Saradnju sa rediteljem Rojom Andersonom otpočeo je 1984. i tokom proteklih 30 godina koliko je proveo u Studiju 24, napravili su bezbroj reklama i filmova različite dužine, od 15 sekundi do 2 sata. Svi ovi projekti su imali ambiciju da prikažu ljudsku radost, tugu i ranjivost u okruženjima i situacijama koje svi možemo prepoznati. Većina ovih projekata je dobila veliku pažnju u Švedskoj, ali i na međunarodnom nivou.

Njegov najnoviji rad sa Rojom Andersonom, Golub sedi na grani i razmišlja o postojanju, nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2014.

GOLUB SEDI NA GRANI RAZMIŠLJAJUĆI O POSTOJANJU

Režija: Roy Andersson / Švedska, Nemačka, Norveška, Francuska/ 2014

Fotografija: István Borbás, Gergely Pálos

Sem i Džonatan, par nesrećnih prodavaca noviteta, kreću u obilazak sveta u stvarnosti i fantaziji, koji se odvija u nizu apsurdnih epizoda.

Nešto se dogodilo

NEŠTO SE DOGODILO/ SOMETHING HAPPENED/ NÅGONTING HAR HÄNT

Režija: Roy Andersson/ Švedska / 1986

Fotografija: István Borbás

Obrazovni film o AIDS-u koji je poručio Švedski nacionalni odbor za zdravlje i blagostanje, a koji će kasnije biti povučen zbog kontroverznog sadržaja.

Svet slave

SVET SLAVE/ WORLD OF GLORY/ HÄRLIG ÄR JORDEN

Režija: Roy Andersson / Švedska / 1991

Fotografija: István Borbás

Nakon što je svedočio činu nasilja bez presedana, a da se nije ni malo potresao, emotivno otupeli agent za nekretnine posećuje svoju bolesnu majku u bolnici, a zatim i na groblju. Ima li trunke sreće u ovom surovom i kratkom životu?

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller