Kultura drugačija

Filmovi koje ne smete propustiti na 12. Merlinka festivalu

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 3. do 6. decembra u Domu omladine Beograda pod sloganom „Festival na rubu nervnog sloma“. Tokom četiri festivalska dana premijerno će biti prikazano više od 80 igranih, dokumentarnih i kratkih LGBT filmova, a mnogi od njih će imati srpsku premijeru. Preporučujemo vam tri filma koja ne smete propustiti.

Dokumentarni film Sve što imamo (All We’ve Got) / Alexis Clements, Sjedinjene Američke Države, 2019.

Dokumentarac predstavlja rediteljkino istraživanje LGBT ženskih zajednica, kulture i socijalne pravde kroz objektiv prostora koji one kreiraju – od barova i knjižara, do umetnosti i političkih centara. Protekle decenije zatvoreno je više od 100 takvih prostora, što je inspirisalo rediteljku da istraži faktore koji su doveli do gubitka ovih prostora, da spozna zašto neki opstaju i da ih pronađe.

Nedelja, 6. decembar u 15.00, Sala Amerikana Dom omladine Beograda

Igrani film Emilija / Cezar Sodero, Argentina, 2020.

Emilija se vraća u svoje selo nakon što je dugo živela u gradu. Raskid sa Anom, njenom devojkom, je ubrzao odluku. Ona se seli u kuću svoje majke i dobija posao kao nastavnik u školi. Postepeno, Emilija će se ponovo zbližiti sa ljudima iz sela kao što je bilo u prošlosti, ali takođe i sa osećanjima zbog kojih se odselila. Grad, za koji je Emilija uvek mislila da je statično i predvidljivo mesto, će postati prostor koji će joj dati novu šansu da redefiniše smisao svog života.

Petak, 4. decembar u 16.00, Sala Amerikana Doma omladine Beograda

Dokumentarni film Maria Luiza / Marselo Diaz, Brazil, 2019.

Maria Luiza je prva transrodna osoba u brazilskim oružanim snagama. Sa 18 godina prijavila se za vazduhoplovstvo i potpuno zaljubljena u avione, videla je to kao svoju priliku. U vojsku je pozvana 1979. godine i posle 22 godine rada, penzionisana je zbog invalidnosti. Film istražuje motivaciju za zabranu nošenja ženske uniforme i njenu putanju ka afirmaciji kao transrodne osobe, vojnika i katolkinje.

Petak, 4. decembar u 15.30, Klubić Doma omladine Beograda

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.