Društvo

Mladi iz Novog Sada uskoro uče o socijalnom preduzetništvu

Jaki mladi preduzetnici

Nevladina organizacija Biznisnova – centar za proaktivno poslovanje iz Novog Sada danas je na online konferenciji za medije predstavila projekat ‘Jaki mladi preduzetnici’ koji od oktobra sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem Remiks iz Novog Sada. Inicijativa je deo „Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“ koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Projekat Jaki mladi preduzetnici trajaće osam meseci i namerava da doprinese rešavanju problema isključenosti mladih iz marginalizovanih grupa stanovništva Grada Novog Sada, koji često žive u rubnim delovima grada ili u ruralnim gradskim opštinama. Projekat je značajan za lokalnu zajednicu jer će unaprediti znanja mladih u riziku i osnažiti ih da se uključe u socijalno preduzetništvo, ojačati dijalog vlasti, institucija i civilnog sektora na lokalnom nivou i promovisati preduzetništvo i inkluziju među širom populacijom. Cilj ovog projekta je da se unaprede usluge u zajednici namenjene mladima iz ugroženih grupa stanovništva Grada Novog Sada kroz jačanje saradnje između civilnog sektora i lokalnih organa vlasti.

„Biznisnova i Udruženje Remix već godinama sprovode projekte koji se odnose na mlade iz socijalno ugroženih grupa i preduzetništvo, a ove godine smo zajedno krenuli u novi poduhvat, a to je socijalno preduzetništvo, s obzirom na to da smo konačno dobili i zakon koji to reguliše,“ izjavila je Ivana Jovanović, predsednica nevladine organizacije Udruženje Remiks.

Projekat dugoročno utiče na jačanje demokratije i procesa EU integracija podstičući civilni sektor i lokalne vlasti da sarađuju u procesu donošenja odluka, omogućavajući ekonomsku nezavisnost i socijalnu uključenost mladih.

O Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) na današnoj konferenciji za medije govorio je Nenad Petković, ReLOaD menadžer, Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

„Ovo je druga faza ReLOaD projekta, prva faza je implementirana u perodu od 2017-2021, posle čega smo započeli novu četvrogodišnju fazu ReLOaD projekta u Srbiji. Projekat je regionalni i to znači da u njemu učestvuje šest zemalja Zapadnog Balkana. U ReLOaD2 projektu imamo set aktivnosti koji podrazumeva unapređenje partnerstava između lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva“, naglasio je Nenad Petković.

On je dodao da UNDP kroz projekat ReLOaD, u okviru kojeg se sprovodi i projekat Jaki mladi preduzetnici‘, radi na izgradnji kapaciteta lokalnih samouprava da uspostave participativni proces u otvaranje javnih procesa i transparentnost u finansiranju projekata civilnog društva.

„Projekat Jaki mladi preduzetnici je značajan jer se fokusira na mlade, a to i jeste cilj druge faze ReLOaD projekta, jer su nam u fokusu mladi i omladinske organizacije“, izjavio je Petković. „Pored toga, što se fokusira na mlade ljude, projekat Jaki mladi preduzetnici se bavi i vrlo aktuelnom i značajnom temom u našem društvu, a to je socijalno preduzetništvo. Podsetiću da je ove godine usvojen Zakon o socijalnom preduzetništvu i zaista mislim da je projekat Jaki mladi preduzetnici na vreme i u pravom smeru organizovan da promoviše socijalno preduzetništvo među mladima i osnaži njihovo interesovanje i kapacitete da pokrenu neki vid socijalnog preduzetništva. Jer na generaciji mladih će ostati da implementiraju taj zakon i da ga sprovode.“

Inače, Grad Novi Sad, Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade je jedna od sedam lokalnih samouprava u kojoj se sprovodi program jačanja partnerstva između  lokalnih vlasti i civilnog društva, na dobrobit građana i lokalnih zajednica kroz program ReLOaD2 i projekte organizacija civilnog društva koje Grad sufinansira u vrednosti od 20%.

U okviru projekta Jaki mladi preduzetnici realizovaće se nekoliko aktivnosti i to: obuke za mlade „Kako postati socijalni preduzetnik“; inovativni kurs „TriP“; izrada elektronske brošure namenjene mladim „Mapa puta u socijalno preduzetništvo“; organizacija okruglih stolova koji će okupiti relevantne predstavnike javnog i civilnog sektora; organizacija „Ignajt konferencije“ u okviru koje će biti predstavljeni primeri dobre prakse u oblasti socijalnog preduzetništva, a tokom celog trajanja projekta sprovodiće se kampanja kroz razne medijske sadržaje objavljene kako na društvenim mrežama, tako i u raznim medijima.

Tokom projekta biće edukovano 60 mladih iz marginalizovanih grupa, 10.000 mladih će biti informisano o socijalnom preduzetništvu, 20 predstavnika institucija i civilnog društva će aktivno učestvovati u civilnom dijalogu, dok će 30.000 građana biti informisano kroz medijsku kampanju. Ovaj projekat, ukupne vrednosti 24.200 USD, trajaće 8 meseci, između oktobra 2022. i juna 2023. godine.

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI