Društvo

Nova školska godina u Magliću sa novim načinom rada uz obavezno nošenje maske

Nova školska godina je ovog puta počela pod nešto drugačijim uslovima i okolnostima. S obzirom na trenutno stanje sa korona virusom, sve osnovne škole su primorane da se prilagode novom načinu rada, pa tako i u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin“ u Magliću.

“Prvi dan u školi je protekao tako što je svaka učiteljica i svaki razredni starešina imao čosove na kojima su razgovarali i o važnosti, prevencijama, maskama, pranju ruku, šta znači držati distancu, i svako od njih je na neki svoj način, i u zavisnosti od uzrasta, deci objasnio o čemu se radi. U holu škole smo napravili oglasnu tablu gde stoje korisne informacije o tome na koji način se pravilno peru ruke, kako se nosi maska, i kako održavati fizičkzu distancu“, kaže za portal „Storyteller“ pedagog Milana Landup.

Ulaz u školu u Magliću organizovan je na dva ulaza: na prednji ulaz ulaze deca od prvog do šestog razreda, s tim da deci od prvog do četvrtog razreda nastava počinje od 8h, a deci od petog do osmog od 7h i 30 minuta, a na zadnji ulaz ulaze deca sedmog i osmog razreda. Dezobarijere i sredstva za dezinfekciju ruku su obezbeđene na oba ulaza.

„Ovo rešenje se pokazalo kao dobro, jer fizički ne dolazi do mešanja generacija“, kaže direktorka škole Darinka Milanović i dodaje:

„Učenici, kao i zaposlena lica u školi su u obavezi da nose maske. Dezinfekcija učionica se vrši dva puta u toku jedne smene, što znači brisanje stolova, stolica, ormara i svega što se koristi u učionici. 

Kako kaže naša sagovornica, u dopisu resornog ministarstva nije navedeno da se meri temperatura prilikom ulaska u školske objekte. Preporuka je da roditelji kod kuće izmere deci temperaturu, i da ih ne puštaju u školu ukoliko imaju bilo kakve simptome prehlade. 

„Tehnički nije moguće izmeriti temperaturu na ulazu svakom detetu, jer oduzima mnogo vremena. Nadamo se da će roditelji misliti na svoju, ali i na drugu decu, i da će poštovati navedene preporuke“, kaže Milana Landup, pedagog maglićanske škole.

Organizacija nastave u školi u Magliću

U OŠ „Žarko Zrenjanin“ u Magliću učenike edukuju i o korona virusu / Foto: M. Arizanović

U ovoj školi svaki razred je podeljen na dva dela, do 15 dece. Deca od prvog do četvrtog razreda idu svaki dan u dve smene: od 08.00 do 10.20, i od 10.45. do 13.05. Deca od petog do osmog idu naizmenično svakog dana. 

„Deca od prvog do četvrtog razreda nisu u obavezi da prate online nastavu, jer idu svakog dana u školu, dok su deca od petog do osmog razreda u obavezi da prate online, jer idu svakog drugog dana u školu“, kaže Darinka Milanović.

Kako kažu učitelji i nastavnici, deca su uspostavila saradnju, prate nastavu po dogovoru, sve funkcioniše kako treba.

“Škola ide ka savremenim tokovima i možda je ovo način kako je trebalo da budemo pripremljeni za onaj period u martu, ali to je niko nije očekivao, pa je svaki profesor našao svoj metod rada. Profesori su sa svojih privatnih naloga na Google-u, ili na Viberu otvarali učionice i tako radili. Sada je u planu da svaka škola napravi svoju online školu, i učionice za svaki predmet i razred, što je mnogo dobra stvar, jer će deca biti povezana i sa internetom i učenjem putem novih tehnologija. Takve stvari treba da se pripreme u slučaju da dođe do zatvaranja škola“, smatra Milanović.

Osnovna škola u Magliću do sada nije imala slučaj da je učenik ili zaposleni bio pozitivan na kovid-19.

“Do sada nismo imali takav slučaj, ali se nadamo da će roditelji misliti na svoju, ali i na drugu decu, i da ih neće slati u školu ukoliko pokazuju bilo kakve simptome. Ipak, pripremili smo se i na taj scenario“, kaže pedagog Milana Landup i dodaje:

„Imamo posebnu sobu za izolaciju u situaciji da se u nekom momentu za vreme nastave desi da neko počinje da kašlje, kija ili pokazuje bilo kakve simptome. To dete će biti smešteno u tu sobu, i neko od nastavnika, ili učitelja će biti sa njim dok neko od roditelja ne dođe.“

Direktorka škole Darinka Milanović kaže da materijalne troškove što se tiče obezbeđivanja zaštitnih sredstava za dezinfekciju i maske trebalo bi da snosi lokalna zajednica, odnosno samouprava.

„Međutim, mi to nismo dobili, ali to bi trebalo uskoro da se reši rebalansom opštinskog budžeta. Do sada smo sami nabavljali ta sredstva, malo smo uštedeli u periodu kad je bila online nastava, jer nije bilo toliko putovanja“, objašnjava direktorka škole Darinka Milanović. „Mi smo kao škola dužni da na kraju svake radne nedelje šaljemo izveštaj kriznom štabu o tome kako je protekla nedelja, da li ima zaraženih, kako reaguju deca i zaposleni“, kaže direktorka škole.


Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

+ posts

About the author

Mira Arizanović

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI