Search and Hit Enter

Novi Sad: Ukrštanje – iz pokreta u zvuk, iz tradicionalnog u moderno

U krštanje kulturnih raznolikosti u najširijem smislu je važan deo procesa u interkulturnoj komunikaciji, koja bi trebalo da postoji u sredini, kao što je Vojvodina. Upravo ukrštanje i simbiozu ovog diverziteta neguje projekat pod nazivom Ukrštanje, koji je dobio podršku u okviru javnog konkursa „Publika u fokusu“ Fondacije Novi Sad 2021. Realizuje se od juna kroz saradnju tri institucije, odnosno organizacije: Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, SOŠO „Milan Petrović“ i UG „Otvoreni krug Novi Sad“.

Projekat „Ukrštanje“ ima istraživački, edukativni i inkluzivni karakter. Kako se navodi u saopštenju projektnog tima, u projektu se ukršta tradicionalno muzičko stvaralaštvo sa ovog podneblja sa savremenom interpretacijom i aranžmanom. Za izvođenje se koriste instrumenti, koji koriste asistivnu senzorsku tehnologiju prilagođenu za izvođenje osobama sa telesnim invaliditetom, uz muzičko i scensko učešće telesnih perkusionista i hora pevača.

Projektni tim okuplja muzičke i scenske stvaraoce različitih žanrovskih opredeljenja, koji potiču iz različitih okruženja. Čine ga etnolog, etnomuzikolog, kompozitor, pozorišni režiser, dirigent, vokalni solisti i horisti, telesni perkusionisti i muzičari. Projekat je partnerstvo Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, pred kojim je etnolog Marijan Pavlov sa saradnicima Jaroslavom Benkom, pevačicom i Ljubomirom Milanovićem, kompozitorom i aranžerom, SOŠO „Milan Petrović“, čiji tim vodi Mirjana Isakov, a saradnici su muzičar Žarko Sebić i PR škole Sanja Kekić, i UG „Otvoreni krug Novi Sad“, na čelu sa Anom Vrbaški i Markom Dinjaškim, muzičkim izvođačima i telesnim perkusionistima, i u saradnji sa Sonjom Leštar Mladenov, glumicom i režiserkom nastupa i etnokoreološkinjom Vesnom Karin.

Cilj projekta je stvaranje originalnog scensko-muzičkog događaja (performans) u kome se izvode tradicionalne pesme i napevi naroda koji žive u Vojvodini aranžirane na nov, moderan način i izvedene od strane ovog nesvakidašnjeg orkestra.

Sa prvim junskim danima počele su i prve aktivnosti na projektu (Foto: UG „Otvoreni krug Novi Sad“)

Prvi ciklus radionica „Telo kao instrument“ u srednjoj školi „Milan Petrović“ počeo je s prvim danima juna, a završio se krajem meseca. Cilj radionica je obrazovanje tzv.“Ritmičkog hora”. Grupa je inkluzivnog karaktera i čine je osobe sa i bez invaliditeta. Drugi segment ovog neobičnog ansambla činiće orkestar „Dobri ljudi“, osobe sa invaliditetom, korisnici programa škole „Milan Petrović“, koji vodi muzičar Žarko Sebić. Koriste „saundbim“ senzorsku tehnologiju. Projekat ima nekoliko faza, a performans kao rezultat priprema i radioničarskog rada će biti javno prikazan u periodu oktobar – decembar na više lokacija u Novom Sadu, Irigu, Beočinu i Sremskim Karlovcima.

No Comments

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.