Društvo

Pančevo.SITI: Hotel „Park” u Kovačici, jedna priča

Kovačica

Kakva se analogija može povući iz jednog starog sovjetskog vica o nezgodi na pruzi i sadašnjeg stanja nekada uspešnog ugostiteljskog objekta u Kovačici?

Nije neka mudrost reći da mnogi procesi u u današnjoj Srbiji prerastaju okvire realne priče i realnog rezonovanja. Nije neka pamet priznati da u mnogim aspektima ovdašnji fenomeni prerastaju u nadrealne te samo od posmatrača zavisi da li će ih videti kao fantastične, komične ili pak hororične. Verujemo da je najčešći ovaj treći scenario, ali hajde da se u ove mračne epidemične dane ipak držimo humora… Ako bi je sa nečim uporedili, naučno-fantastičnu situaciju u Srbiji možemo uporediti sa pokojnim Sovjetskim savezom – i to svim njegovim inkarnacijama u jednom i odjednom, dakle i lenjinizam i staljinizam, i hruščovljevo otopljavanje, i brežnjevljeva stagnacija i gorbačevljeva perestrojka – ceo galimatijas stopljen i pretopljen zajedno i isporučen u jednom imenu i u jednoj partiji…

Kovačica
Kovačica: Hotel „Park“, jedna priča. / Foto: Pančevo.SITI

Elem, ima onaj vic o sovjetskim liderima u kupeu voza. Voz u kojem se nalaze Lenjin, Staljin, Hruščov, Brežnjev i Gorbačov, zaustavlja se negde u nekoj sibirskoj nedođiji, jer više nije bilo koloseka. Sad, svako od lidera ima svoje rešenje. Lenjin kaže da bi odmah tu okupio dobrovoljce, volontere i naredio bi im da odmah krenu da rade – da postave nove tračnice! Sa duge strane, Staljin predlaže mnogo oštrije mere – kao prvo, streljao bi mašinovođu i sve njegove pomoćnike! Mnogo umereniji i praktičniji Hruščov je za mnogo elegantnije rešenje – za to da se tračnice iza voza skinu i postave ispred voza! Umorni i izlapeli Brežnjev je za to da se u kupeu prosto samo spuste zavese i da se svi jednostavno pretvaraju da se voz kreće. Na kraju, baksuzu Gorbačovu se odnekud ispred voza stvori protestni miting na kojem mu prisutni viču „Nema šina, nema šina, nema šina!”. U Kovačici, pod vlašću naprednjaka, dominiraju brežnjevljevska rešenja. Nešto se radi, ali je sav taj rad akcionistički, radi se najviše da bi se stvorio utisak da se nešto radi, radi se da bi se stvorio utisak da se ide napred iako se odavno stagnira, odavno čami, odavno tavori. Ali, ako si napredan onda ne smeš da kažeš da se ovde ni sada ne ide napred, nego ti alekovski skoči u akciju! Okreči, oboji, dodaj neki detalj svim tim ruševinama oko nas, radi nešto, guraj stvar, šibaj konja, nema veze što odavno leži u blatu i kaljuzi, polumrtav…

Pročitajte i članak Pančevo.SITI: Demontaža institucija vojvođanskih Slovaka je u toku

Jedan od najzornijih primera je primer hotela „Park” u strogom centru Kovačice. Ovo „ruglo koje je narušavalo celokupni utisak o mestu sa ogromnim turističkim potencijalom, kakva je Kovačica” već skoro dvadeset godina nije u funkciji. Ali i takva kakva je, ova građevina i dan danas svedoči o periodu u razvoju Kovačice kada se činilo da za ovu malu južnobanatska varoš ima nade da jednog dana postane velika, jaka i uspešna. Ipak, ono je bio samoupravni socijalizam i tada su vizije i nade bili u modi, da bi sa raspadom one, velike, države sve prvo počelo da gubi svoj smisao (ko putuje, ko boravi po hotelima, kada je rat, kada su sankcije, hiperinflacija, kriza, beda, kada su glavna vest politička previranja), a potom i da ubrzano propada (prvo zbog nebrige a potom i zbog one još gore pošasti – privatizacije „na naš način”). Ali vratimo se malo unazad!

Pročitajte ceo tekst na portalu PančevoCity.


Ovaj sadržaj je preuzet sa sajta PančevoCity. Sadržaj u celosti je dostupan na sajtu autora. Razmena je omogućena kroz projekat „IJAVs’ Online Hub and support for sustainability and business development of local media in Serbia“ koji podržava IREX.

Médiá píšu / Mediji pišu

O autorovi/ke & O autoru/ki

Médiá píšu / Mediji pišu

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.