Društvo

Prijavite se na Samit mladih u Sremskim Karlovcima

Ukoliko ste mlada osoba od 13 do 30 godina, živite u selu ili manjem gradu u Vojvodini, želite da učestvujete u stvaranju boljih prilika za mlade u vašim mestima i upoznate druge vršnjake i to sve besplatno, prijavite se za Samit mladih koji će se održati od 29. septembra do 02. oktobra u Sremskim Karlovcima. Ovaj događaj organizuje Centar za kulturu i obrazovanje Sonta sa partnerima.

Ukratko o projektu „Dobar Savet zlata vredi“

Saveti za mlade i Kancelarije za mlade u mnogim opštinama ne funkcionišu na adekvatan način, a često nema ni drugih organizacija koje se bave mladima. Kroz ovaj projekat želimo da zajedno sa mladima popravimo situaciju u bar pet opština u Vojvodini.

Projekat sprovodi Centar za kulturu i obrazovanje Sonta zajedno sa partnerima Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca i Somborskim edukativnim centrom, a uz podršku Erasmus+ programa. Prva veća aktivnost je Samit mladih i održaće se u Sremskim Karlovcima od 29. septembra do 2. oktobra 2022. godine.

Šta će biti u Sremskim Karlovcima?

Samit mladih je kombinacija razmene mladih, obuke i debate. U pitanju je četvorodnevni događaj u Ekološkom centru „Radulovački“ u kom će učestvovati 15 mladih iz Vojvodine. Razgovaraće se o aktivizmu mladih u konkretnim opštinama, učesnici će imati prilike da nauče kako mogu da urade neke promene, a vreme će se iskoristiti i za zanimljive obilaske.

Svi troškovi (smeštaj, hrana, put, materijal itd.) su pokriveni. Sa učesnicima će raditi stručnjaci iz ove oblasti. Program rada možete preuzeti ovde.

JEDNAKO VAŽNO: Šta ćete raditi nakon toga?

Samit mladih je zapravo priprema za ono što učesnici treba da rde nakon toga. U planu je da se organizuju 3 događaja uživo u po jednoj opštini (ukupno tri, svako radi jednu u svojoj) i 2 onlajn aktivnosti tokom jeseni i zime.

Događaji uživo su jednodnevni i podrazumevaju da učesnici uz podršku CEKOS-a napravi jedan sastanak ili okrugli sto sa nekim važnim ljudima iz zajednice, npr. koordinator Kancelarije za mlade, predsednik/ca opštine ili drugima koji se bave pitanjima za mlade, a mogu biti uključini i drugi mladi, mediji, škole itd. CEKOS će pomoći ukoliko bude nekih izazova da sve to organizuje. Očekuje se da na svakom od tih događaja bude minimum 15 učesnika.

Ukoliko neko nije spreman i zainteresovan da ovo organizuje nakon Samita mladih u Sremskim Karlovcima, ne bi trebalo da se prijavi na Samit.

Cilj ovih aktivnosti je da mladi sa donosiocima odluka i drugim zainteresovanim stranama debatuju o tome kako mogu da se promene lokalne omladinske politike, formiraju Saveti za mlade u kojima bi oni uzeli učešće, unapredi ili pokrene rad Kancelarije za mlade ili uopšte revidiraju omladinske politike u novom kontekstu i vremenu i zavisno od trenutnog lokalnog konteksta i mogućnosti.

CEKOS može pokriti određene troškove ukoliko budu bili potrebni za sprovođenje aktivnosti.

Takođe za sve one učesnike koji budu više zainteresovani za onlajn aktivnosti, realizovaće se dve onlajn/digitalne kampanje sa sličnim ciljem. Mladi će kroz ove aktivnosti moći da skrenu pažnju na svoj društveni položaj, informišu lokalnu javnost o tome koja su sve prava mladih, zašto je potrebno uključivati dijalog, kako treba da teku demokratski procesi i druge teme obuhvaćene projektom i naučene na Samitu mladih.

Na kraju projekta, u martu 2023. organizovaće se konferencija u Somboru na kojoj takođe učesnici ovog Samita mogu učestvovati. Na njoj će biti predstavljene ideje i pšlanovi učesnika projekta i to važnim donosiocima odluka na pokrajinskom i republičkom nivou.

Ko i kako može da se prijavi?

Mogu da se prijave mladi od 13 do 30 godina sa teritorije AP Vojvodine. CEKOS preporučuje da se prijavi nekoliko ljudi iz jedne opštine kako bi se lakše zajednički posle realizovali aktivnosti. CEKOS će izabrati opštine iz kojih će biti selektovani učesnici na osnovu prijava i našeg prethodnog istraživanja na terenu.

Pri selekciji učesnika fokus će biti na mladima koji dolaze iz sela, manjih gradova i uopšteno mladima koji u svojim sredinama imaju uskraćene mogućnosti za ravnopravno učešće u društvu zbog konteksta u kome žive ili zbog neke lične osobine.

Prijave se vrše putem OVOG LINKA.

Za sve dodatne informacije možete pisati na ckosonta@gmail.com, obratiti se na društvenim mrežama ili na telefon +381 69 3813600

About the author

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

PODKAST

PREDLOŽI TEMU

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI