Eko dizajn naših života

Redakcija „Storytellera“ je u Magliću predstavila rezultate projekta „Eko dizajn naših života“ i otvorila izložbu fotografija Igora Bovdiša

Redakcija „Storytellera“ je u četvrtak 13. decembra u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Magliću uz otvaranje izložbe fotografija Igora Bovdiša pod nazivom „Eko dizajn naših života“ i zvanično privela kraju istoimeni projekat, koji je trajao od septembra do decembra 2018. Realizaciju projekta finansijski je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.


U okviru projekta Eko dizajn naših života“, koji je realizovan dvojjezično – na slovačkom i na srpskom, nastala su četiri novinarska priloga na temu ekologije, zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, kao i jedna epizoda podcasta, u kojoj je autorka projekta Vladimira Dorčova Valtnerova sa sagovornicom Lenkom Vizi, profesorkom biologije, popričala na eko-teme.  Važan segment projekta, pored dve ankete, je i izložba 24 fotografije, koje je tokom projekta fotografisoa Igor Bovdiš, koje javnost zna i kao ekološkog aktivistu.

Darinka Milanović, direktorka škole (prva sleva) u uvodnom izlaganju na događaju / Foto: Igor Bovdiš

U uvodu prezentacije rezultata projekta i otvaranja izložbe je prisutne pozdravila direktorka maglićanske osnovne škole Darinka Milanović, posle čega je Vladimira Dorčova Valtnerova, odgovorna urednica „Storytellera“ i autorka projekta formom debate sa učenicima nižih razreda i osmacima približila cilj medijskog ekološkog projekta.

Jelena Popović je ukratko približila osnova organske proizvodnje voća i povrća / Foto: Igor Bovdiš

U debatu su se uključili i saradnici naše redakcije Jadranka Marčok, inače direktorka magazina „Ekolist“, sa kojim je redakcija „Storyteller“ u okviru navedenog projekta potpisala protokol o saradnji,  kao i profesorka biologije Milada Stanković Jelena Popović, mlada ekološka, odnosno organska baštovanka i ekološka aktivistkinja iz Maglića.

Jadranka Marčok napomenula je potrebu stalnog prisustva ekoloških tema u medijima / Foto: Igor Bovdiš

O izloženim fotografijama je govorio sam autor Igor Bovdiš, koji je radoznalim učenicima otkrio mesta, na kojim su konkretne fotografije nastale, kao i to, zašto je važno i fotografijom ukazivati na probleme u oblasti zaštite životne sredine.

Igor Bovdiš u razgovoru sa učenicima / Foto: Vladimira Dorčova Valtnerova

Inače, u projektu je dat naglasak na objašnjenje pojma cirkularne ekonomije, koji je bio i zajednički imenitelj dve ankete, koje su realizovane u toku projekta i u kojoj je učestvovalo 57 anonimnih osoba.  U prvoj anketi, koja je realizovana pre početka objavljivanja novinarskih priloga, odnosno krajem septembra i početkom oktobra, jedno od pitanja glasilo je:  Da li znate šta je cirkularna ekonomija?, na koje je 44,83 procenata anketiranih odgovorilo negativno. Već u drugoj anketi, koja je realizovana krajem novembra i početkom decembra, posle objavljivanja priloga na temu ekologije, zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije, ovu vrstu ekonomije je neprecizno definisalo samo 22,22 procenata anketiranih. Ovi rezultati govore o tome, da je realizacija projekta Eko dizajn naših života“ je doprinela povećanju nivoa informisanosti i znanja u oblasti ekologije, što predstavlja glavnu motivaciju da se sa praćenjem ekoloških tema u okviru portala „Storyteller“ nastavi i u budućnosti.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.