Društvo

TikTok kao novi hit kod dece: Ima li mesta zabrinutosti i vodič za roditelje

Tik Tok
Helsinki, Finland, February 17, 2019: Tik Tok application icon on Apple iPhone X screen close-up. Tik Tok icon. tik tok application. Tiktok Social media network. Social media icon

Retki su oni koji će reći da nemaju profil ni na jednoj društvenoj mreži. Postoje, ali su retki, posebno ako nisu stariji sugrađani. Gotovo je postalo nezamislivo provesti dan, a da bar jednom ne proverimo šta se dešava na nekoj od društvenih mreža gde imamo profile, na primer na Facebook-u, Twitter-u, Instagram-u, WhatsUp, Snapchat, ili na relativno novoj i sve popularnijoj među mlađim korisnicima – TikTok.

Najbrže rastuća društvena mreža u Srbiji je Instagram, dok je Facebook od kada se koristi počeo da beleži pad među našim korisnicima. Zanimljivo je da se pojavljuje jedna nova aplikacija koja beleži sve veći rast, posebno među mlađom publikom, a koja sada već se navodi kao novi fenomen u svetu: TikTok.

Neverovatna statistika koja prati TikTok pokazuje da ova nova aplikacija postaje sve veći hit u celom svetu, pa tako i kod nas. Ono što naravno najviše zabrinjava jesu rizici kojima se najmlađi izlažu otvaranjem profila i korišćenjem ove aplikacije.

Koliko je ova aplikacija popularna govori podatak da se nalazi na čak četvrtom mestu u svetu po broju preuzimanja i ima tendenciju rasta.

Ipak, nedavno se u svetskim vestima moglo saznati da je ova platforma pod istragom i proverom u Sjedinjenim Američkim Državama, te da se između ostalog postavilo ozbiljnoi pitanje da li su nezakonito koristili podatke dece korisnika ove aplikacije. Odnos nove američke administracije prema Kini je tema nekih drugih tekstova, ali to treba uzeti u obzir čak i u ovom slučaju kada govorimo o istrazi koju sprovode američki istražni organi nad aplikacijom TikTok.

Činjenica da TikTok dolazi iz Kine, te da je postigla neverovatnu popularnost u SAD izazvala je veliku zabrinutost u Vašingotnu. Naime, nakon pisanja medija da su TikTok moderatori dobili instrukciju da cenzurišu video sadržaje koji imaju političke teme, posebno o protestima u Hong Kongu, podigla se velika prašina.

Međutim, ovoj vesti je prethodila jedna druga, u aprilu ove godine, kada je pokrenut postupak protiv TikTok-a od strane studenta Misty Honga da ova aplikacija protivzakonito skladišiti sve lične podatke korisnika i prenosi ih serverima u Kini, gde se zloupotrebljavaju.

TikTok je zvanično odgovorio da se podaci američkih korisnika skladište na serverima u Americi i da se ne prosleđuju dalje i odbacio sve optužbe. Par meseci kasnije, prema pisanju New York Times-a, Vlada SAD-a pokrenula je slučaj ispitivanja uticaja kompanije koja vodi TikTok i zaštite nacionalne bezbednosti, jer je ova aplikacija dostigle velike razmere uticaja u američkoj javnosti.

Iako je ovde jasno da je politika odnosa SAD i Kine u pitanju, nas je interesovalo da osmotrimo deo koji dovodi u pitanje bezbednost dece koja koriste TikTok i optužbe da se zloupotrebljavaju lični podaci i ugrožava privatnost samih korisnika. Napominjemo da je kompanija TikTok sve ove navode demantovala, a istraga i vreme će pokazati šta se zapravo krije iza svega.  

Šta je TikTok?

Mi ćemo se vratiti u naše krajeve i osmotriti na praktičan način novu hit aplikaciju posebno popularnu među decom, između ostalog i zbog toga što su mnogi ovu aplikaciju baš zbog velike popularnosti među najmlađima nazvali i pravim „magnetom za predatore na decu“ i evo šta je to što mi za sada znamo. 

TikTok je nova aplikacija na društvenim mrežama koja je najpopularnija među decom ispod 16 godina, dok se prema politici korišćenja same aplikacije otvaranje profila dozvoljava samo starijima od 13 godina. Prema dostupnim podacima, ova aplikacija preuzeta je čak preko milijardu puta do sada, iako je lansirana tek nedavno, 2016. godine u Kini.

Logo aplikacije TikTok
Logo aplikacije TukTok

To je kineska video aplikacija koja omogućava korisnicima da kreiraju i dele kratke video snimke sa specijalnim efektima, te bi se moglo reći da je više reč o muzičkoj aplikaciji, nego o društvenoj mreži.

Korisnici u okviru aplikacije imaju vrlo jednostavne alate pomoću kojih mogu da snimaju sebe dok glume, plešu, pevaju ili zapravo rade šta god požele uz pomoć različitih filtera, stikera, zvukova, animacija, gde korisnik ima moć kreiranja jednostavnih i zabavnih video klipova u trajanju od 15 sekundi u okviru kojih ima priliku da pokaže svoju kreativnost.

Što se Srbije tiče, prema dostupnim podacima i našim anketiranjem građana u okruženju, ovu aplikaciju stariji od 40 ne koriste, te gotovo i da ne znaju za ovu aplikaciju, jer je uglavnom koriste deca, tinejdžeri, mladi “influenseri” kako bi zbijali šale, kreirali neozbiljne, šaljive klipove.

Kod TikTok-a kao da sve odiše zabavom i neozbiljnošću, što je čini se i prvobitna svrha ove aplikacije nastale spajanjem nekadašnje Musical.ly i nekih kineskih aplikacija, iako je moguće kreirati i ozbiljne video sadržaje.

TikTok aplikacija je besplatna i u razgovorima s roditeljima dece koja je kod nas koriste izvesno je da deca postaju opsednuta ovom aplikacijom kao novim vidom zabave.

Ipak, roditelji počinju da izražavaju zabrinutost zbog ove aplikacije i eventualnog neprikladnog sadržaja, kao i usled straha od “virtuelnih predatora” kojih ima svuda i na svim mrežama. 

Ima li TikTok, poput svih ostalih aplikacija i društvenih mreža, sigurnosne funkcije?

  • Kao i Fejsbuk ili Instagram, ova aplikacija ima elemente digitalne bezbednosti, prvenstveno zaštita lozinkom i upozorava korisnika ukoliko je proveo više od 2 sata na mreži.
  • Roditelji mogu da podese i “ograničen režim” kako bi filtrirali neprimerene sadržaje i da podese nalog na privatan čime ograničavaju korisnike koji mogu da gledaju sadržaj ili šalju poruke na detetovom profilu, možete upravljati time ko komentariše ili da vi usmeravate detetove poruke s profila.
  • Ali, imajte na umu da čak i uz podešavanje privatnog naloga, profili dece, njihovi podaci, korisničko ime, biografija i dalje su vidljivi svim korisnicima ove platforme.

Kako je najavljeno u TikToku, od decembra 2019. godine je ažurirana politika privatnosti, neke izmene se dešavaju, najverovatnije kao posledica istraga koje sporovid Amerika. Pa će tako novina biti da za prenos uživo starosna granica ostaje 16+ godina, ali da samo korisnici stariji od 18 mogu “primati poklone” od svojih fanova, zatim za live-streaming moraće da se vodi evidencija o kreiranju kvalitetnog sadržaja prema smernicama TikTok-a, što znači da ćete morati da imate odrđen broj partilaca pre nego što upotrebite ovu funkciju.

Novi način porodičnog bezbednosnog sistema će takođe od sada biti dostupan i namenjen je roditeljima da pomognu da njihova deca budu bezbedna tokom korišćenja TikTok-a. To znači da će roditelji od sada moći da povežu svoju aplikaciju TikTok s najviše troje dece da bi upravljali vremenom na ekranu, uključivali ograničen način rada koji sprečava decu da gledaju neprikladan sadržaj i na kraju mogu da postave ograničenja i na komentarima same dece, tipa da li su uopšte dozvoljeni komentari na njihovim video zapisima i mogu li deca uopšte nešto da komentarišu.

Roditelji neće moći da prate detetov profil dok se ne postave određene funkcije, a za to je potrebna saglasnost i roditelja i deteta.

Postoji i posebna stranica gde se roditelji mogu obratiti ukoliko imaju određene sumnje i uvek je moguće prijaviti sadržaj za koji procenite da ne poštuje smernice ove platforme. Za više informacije idite na odeljak Common Sense Media, a kada preuzimate aplikaciju budite svesni da pristajete na njihove uslove, te da time prihvatate da korisnici i bez naloga mogu videti vaš sadržaj ili vašeg deteta, jer su svi profile javni i da tu uvek postoji rizik da neki zlonamerni stranci kontaktiraju vaše dete, kao i činjenica da će samo dete doći možda u iskušenje da prihvata i ono što ne bi trebalo, a sve u cilju “modernog konzumerizma i potrebe za što većim brojem pratilaca”.

Za sve novine je potrebno ažurirati aplikaciju kako bi ste bili u toku, a ukoliko želite da izbrišete nalog na ovoj aplikaciji potrebno je da za to zatražite kod koji vam stiže na telefonski broj. 

I za sam kraj ponovo ćemo se osvrnuti na upozorenje američkih vlasti da se mora ispitati kako TikTok barata privatnim podacima svojih korisnika.

Naime, pre TikTok-a postojala je aplikacija slične namene popularna među tinejdžerima pod nazivom Musica.ly koju je 2017. godine otkupila kompanija ByteDance iz Kine, i vrlo brzo je spojila s postojećim kineskim aplikacijama kreirajući tako jednu novu pod nazivom TikTok.

Rezultat je od tog trenutka bio jedna od najbrže rastućih aplikacija u celom svetu ikada koju još zovu “globalni kulturološki fenomen”. Da li TikTok zaista neprimereno vodi bezbednosnu politiku ili je možda ovde reč o spoljnoj politici SAD i njihov odnos prema Kini, ostaje da se vidi. 

Ne zaboravite da većina aplikacija i društveni mreža ne dozvoljava otvaranje profila za decu mlađu od 13 godina. Na kraju krajeva, da li im je zaista pre toga uopšte i potreban bilo kakav virtuelni profil?! / Foto: Pixabay

Nama preostaje da vas pitamo da li vaše dete ili vi imate instaliranu ovu aplikaciju? Može li vam ovaj tekst nekako pomoći? Ili jednostavno da zaključimo da pre instaliranja bilo koje aplikacije moramo da dobro razmislimo i raspitamo se, a posebno, ako je to nešto što uključuje pitanje bezbednosti naše dece. U svakom slučaju izbor je individualan i na svakome od nas.

Kako za ovu aplikaciju, tako i za sve bitne stvari u životu naše dece, najvažniji je uvek otvoren razgovor s decom, konstantno proveravati i razgovarati o tome šta se dešava u njihovim životima bilo u realnom ili virtuelnom svetu, uputiti ih u rizike koji su jednako važni kao i zabava koju im neka aplikacija pruža.

I ne zaboravite da većina aplikacija i društveni mreža ne dozvoljava otvaranje profila za decu mlađu od 13 godina. Na kraju krajeva, da li im je zaista pre toga uopšte i potreban bilo kakav virtuelni profil?!

Bez obzira na sve, naš zadatak kao roditelja svakako jeste da budemo dobro upućeni šta naše dete radi na internet, društvenim mrežama, a možda je i najsigurnije prvobitno razmisliti da li je detetu uopšte potrebno da ima svoj profil na bilo kojoj društvenoj mreži ili je dovoljno da ga odvedemo kod drugara, da nekog pozovemo kod nas na druženje, ili jednostavno da im damo loptu u ruke i odvedemo ih negde u prirodu.


Sviđa Vam se ovaj članak? Podržite nas!

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Marija Belić Bibin

Dugogodišnji novinar (radio, televizija, novinska agencija), konsultant i trener na temu komunikacija i PR, freelance blogger i pisac. Njeno više od dve decenije dugo profesionalno iskustva varira od medijske produkcije, PR savetnika u Vladi i nevladinim organizacijama do pisanja romana i predavanja o kreativnoj i nenasilnoj komunikaciji. Marija je izvršna direktorka u "DOR Centru za kreativnu edukaciju i umetnost" u Novom Sadu (Srbija), gde vodi inovativna predavanja o nenasilju, prevenciji sukoba i komunikaciji. Njeno pisanje romana i pesama nagrađeno je 2016. godine, a takođe piše i o društvenim / političkim pitanjima za online medije. Marija je majka troje dece, večni optimista, ljubitelj muzike i knjiga.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.