Kultura drugačija

EXIT sloboda uz balet, vatromet i muziku slavi svoje punoletstvo

[dropcap style=“no-background“] P [/dropcap]rava topla letnja noć, četvrtak, 12. jul, reke ljudi iz najrazličitijih krajeva sveta kreću se preko mosta na Dunavu u pravcu Petrovaradina i Tvrđave, kako bi započeli četvorodnevni provod na sada već punoletnom festivalu EXIT, ovog leta proslavljajući – SLOBODU. Prema podacima organizatora, oko 40 hiljada ljudi, već prvog dana festivala, došlo je na Tvrđavu. Spektakularni vatromet kao zvanično otvaranje  EXIT-a, ni ove godine nije nas razočarao, a prava magija večeri bio je baletski nastup na glavnoj bini.

Prvi put na Exitu pred festivalskom publikom nastupio je svetski poznati baletan Sergej Polunjin, koji je zajedno sa gudačkim sastavom Almazian Simphony izveo performans na temu lične slobode koja je i moto ovogodišnjeg festivala, a nakon ovog audio-vizuelnog spektakla nebo iznad Petrovaradinske tvrđave obasjao je najgrandiozniji vatromet u  istoriji Exita koji je trajao preko 12 minuta, nakon kojeg je scenu zauzela ikona art-popa Karin Dreijer sa svojim sastavom Fever Ray. Kulminacija večeri je ipak usledila kada su na scenu izašli hip-hop giganti Migos, koji su u stilu velikih zvezda nastupili više od sat vremena nakon najavljenog termina.

Sergej Polunjin (www.pinterest.com)

Ko je uopšte mladi, kontraverzni ukrajinski baletan Sergej Polunjin?

[dropcap style=“no-background“] O [/dropcap]n je zvezda svetske baletske scene, o kom je napravljen film, koji nastupa po celom svetu, snima spotove za velika muzička imena, a koji svojim plesom, darom, izgledom i stavovima intrigira na svetskom nivou?!

Vanserijski mladi talenat u svojoj umetnosti, na svoju inicijativu upisao se među državljane Srbije, kada je snimajući film „Bela vrana“, pre dve godine stigao prvi put u Beograd. Nakon svega nekoliko dana koje je proveo u Beogradu, odlučio je da podnese zahtev za državljanstvo i dobio ga je.

„Poželeo sam da ovde ostanem i rešio da podnesem zahtev za državljanstvo“, rekao je tada ovaj mladi baletan svetskog renomea, Sergej Polunjin. „Kada je stigao pozitivan odgovor, bio sam neopisivo srećan. Neopisivo srećan!“

Ranije, ove godine, dodeljena mu je čast i uloga u video-spotu koji najavljuje otvaranje Narodnog muzeja, najstariju muzejsku instituciju. Svakom umetniku kome bi bila poverena ovako značajna uloga kojom promoviše najstariju muzejsku instituciju u Srbiji bila bi izuzetna čast, što navodi i sam Sergej Polunjin, izražavajući svoje poštovanje, a dodatnu zahvalnost i simpatije prema ovom podneblju sasvim sigurno prikazao je i na zvaničnom otvaranju EXIT festivala juče na glavnoj bini uz preko 30 umetnika, pred više desetina hiljada posetilaca i bar još deset puta toliko pratilaca festivala EXIT putem online medija i društvenih mreža.

Foto: Exit press team
[tabs] [tab title=“INFO EXIT„] Festival traje 4 dana od 12-15. jula, na preko 40 bina i zona dešavanja, sa panel diskusijama, posmatranjem zvezda u Planetarijumu, gledanjem fudbala u okviru EXIT kampa, kao i vođene ture kroz podzemne delove tvrđave, katakombe. Plaćanje na festivalu vrši se isključivo karticom Exita i Addiko banke koja je zvanično sredstvo plaćanja na festivalu i samo uz nju biće moguće plaćanje pića, hrane i suvenira. Kartice su dostupne na svim top-up mestima na festivalu i u kampu.

Karata u prodaji za sada ima samo za pojedinačne dane, a zamena karata/vaučera za narukvice kod „Lovotursa“ preko puta glavne ulazne kapije, kao i u festivalskom kampu na Štrandu od 18h do ponoći. Svi kupci četvorodnevnih ulaznica moraju prvobitno da ih zamene za narukvice, na nekom od punktova, dok kupci dnevnih ulaznica na Exit mogu da uđu isključivo tako što kupljenu ulaznicu donesu na festivalske kapije. Kapije Exita otvaraju svakog dana u 19 časova, a zatvaraju u 3 časa posle ponoći, nakon čega nije više moguć ulaz, a zbog očekivanih gužvi, organizatori su apelovali da posetioci na festival dođu ranije, u popodnevnim satima, kako bi izbegli gužve na ulazu.

Kompletnu satnicu festivala i listu izvođača možete pronaći OVDE. [/tab] [/tabs]

Šta publiku čeka danas i sutra?

[dropcap style=“no-background“] P [/dropcap]osle Sergeja, bez ikakve sumnje i dileme, ono što Storyteller najviše zanima da vidi, okusi i prenese jeste subotnji nastup žene-legende, jedne i jedine art-rok aristokratkinje, avangardne seksi dame i žive ikone savremenog doba jamajčansko-američke umetnice Grace Jones! Družila se sa Stounsima, Endi Varholom, najvećim imenima modne, glumačke i muzičke industrije, ali ne pripadajući nikome, već samo sebi. Nema zvezde kojoj ona nije uzor. Ona je revolucija sama po sebi, talas budućnosti i drugačijeg, neverovatnog izgleda i još neverovatnije energije. Uzor i idol svim zvezdama nekada i sada, jer pre svih njih bila je i dalje je Ona – Grace Jones! Na dan Pada bastilje, simbola francuske revolucije 14. jula, sa svojih 70 godina i prvim aktivizmom od 1973. godine, Grace Jones obeležiće sigurno i bez dileme upečatljivo, originalno, nesvakidašnje, dajući nam svima lekcije sam duh i temu ovogodišnjeg EXIT festivala- Slobodu. Ovakav nastup se ne propušta i zato budite uz nas i Grace Jones.

Dan pre Grace Jones, zvezda drugog dana festivala svakako je jamajčanski rege kralj i osmostruki dobitnik Gremi nagrade Ziggy Marley, naslednik večne ikone i svog oca Boba Marlija uz čije pesme je nastao ovogodišnji festivalski moto EXIT Freedom! Iako je njegov otac kralj Bob nedodirljiv na svom večnom, nebeskom tronu, najstariji sin David Nesta, kojem je dao nadimak Ziggy po tada aktuelnom Bouvijevom pseudonimu, uvećao je porodično nasleđe za neverovatnih 27 albuma i rekordnih osam Gremija što nijedom rege muzičaru pre njega nije pošlo za rukom. Posle više od tri decenije na sceni, Ziggy Marley je neprikosnovena inkarnacija jamajčanskog rege lava, koji pored pronošenja muzike širom sveta, vodi i veliku humanitarnu organizaciju U.R.G.E. koja pomaže deci Jamajke i Afrike.

Marija Belić Bibin

Dugogodišnji novinar (radio, televizija, novinska agencija), konsultant i trener na temu komunikacija i PR, freelance blogger i pisac. Njeno više od dve decenije dugo profesionalno iskustva varira od medijske produkcije, PR savetnika u Vladi i nevladinim organizacijama do pisanja romana i predavanja o kreativnoj i nenasilnoj komunikaciji. Marija je izvršna direktorka u "DOR Centru za kreativnu edukaciju i umetnost" u Novom Sadu (Srbija), gde vodi inovativna predavanja o nenasilju, prevenciji sukoba i komunikaciji. Njeno pisanje romana i pesama nagrađeno je 2016. godine, a takođe piše i o društvenim / političkim pitanjima za online medije. Marija je majka troje dece, večni optimista, ljubitelj muzike i knjiga.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Marija Belić Bibin

Dugogodišnji novinar (radio, televizija, novinska agencija), konsultant i trener na temu komunikacija i PR, freelance blogger i pisac. Njeno više od dve decenije dugo profesionalno iskustva varira od medijske produkcije, PR savetnika u Vladi i nevladinim organizacijama do pisanja romana i predavanja o kreativnoj i nenasilnoj komunikaciji. Marija je izvršna direktorka u "DOR Centru za kreativnu edukaciju i umetnost" u Novom Sadu (Srbija), gde vodi inovativna predavanja o nenasilju, prevenciji sukoba i komunikaciji. Njeno pisanje romana i pesama nagrađeno je 2016. godine, a takođe piše i o društvenim / političkim pitanjima za online medije. Marija je majka troje dece, večni optimista, ljubitelj muzike i knjiga.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.