Društvo

Jednoiposoban stan u Novom Sadu – osmosobna kuća u Bačkom Petrovcu

nekretnine

Ukoliko planirate da  „pročačkate“ oglase za nekretnine u skorije vreme, obavezno uz sebe imajte šećer i vodu. Ukoliko trenutno tražite svoje mesto pod suncem, ovo nije pravi trenutak.

Cene nekretnina rastu i kada je reč o kupovini i kada je reč o izdavanju. Ovo se pre svega odnosi na veće gradove, dok je kod nekih gradova prisutna i stagnacija u cenama nekretnina. Teško je govoriti o procentima jer oni zavise od mesta do mesta i različiti su, ali bitno je napomenuti da je celo tržište nekretnina poraslo – i što se tiče ukupnog prometovanog novca i što se tiče broja kupoprodajnih ugovora, govori  Jasmina Dražić sa portala za oglašavanja nekretnina 4.zida .

„Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u prvom kvartalu 2022. godine za 6,7% je porastao broj  kupoprodajnih ugovora u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupan obim novčanih sredstava veći je za čak 22 odsto,“ navodi ona.  

Saša Škrgić je mlada osoba koja želi da se skrasi i skući. Kao medicinski radnik očekuje da će država ispuniti obećanje dato njegovoj struci na početku pandemije – jeftine stanove za medicinare. Međutim, kako je bolje osloniti se na predviđanja proročica i bacanje pasulja nego na obećanja političara, Škrgić je rešio da krov nad glavom pronađe sam.  Prva stavka na listi stvari koje novi dom mora da ima je čista pijaća voda sa česme, na šta otpada 80% Vojvodine uključujući i  Bački Petrovac. Kada se se ovako „visoki“ kriterijumi spuste, važno mu je još par stvari. 

„Bitno mi je da ne košta Boga oca, da ima dovoljno prostora, terasu, ostavu, dve odvojene sobe, da nije na poslednjem spratu i da ima lift ukoliko zgrada ima više od četiri sprata,“ nabraja  Saša Škrgić .

S obzirom da medicinu „na daljinu“ još nisu smislili, Škrgić do posla mora da putuje svaki dan. Zato mu je važno da svoju prvu nekretninu nađe u prečniku od 35 kilometara od Novog Sada. 

„Stanovi u Novom Sadu su preskupi. Čak i da imam toliko para, ti stanovi ne vrede toliko, nisam glup,“ navodi Škrgić. 

I zaista, na portalu za oglašavanje nekretnina 4zida.rs, trenutno je prosečna cena kvadrata u i u novogradnji i u starogradnji oko 220.000 dinara. Već početkom godine, u prvom kvartalu, ona je bila za oko 20.000 dinara manja. Jasmina Dražić sa ovog portala navodi da je glavni krivac za vrtoglavi porast cena –  kupac.

„Potražnja je visoka, te se kvalitetni stanovi vrlo brzo i prodaju i izdaju. Učesnici na tržištu nekretnina često ističu da je potražnja osetno viša od ponude, pogotovo u velikim gradovima,“ kaže naša sagovornica. 

I dok u Beogradu i Novom Sadu na listi čekanja za kupovinu ili iznajmljivanje od skora stoje i stranci, ni u manjim mestima ljudi u potrazi za krovom nad glavom nistu pošteđeni konkurencije, objašnjava Dražić.

„U Beogradu je posebno porasla tražnja za stanovima koji se iznajmljuju, najviše pod uticajem dolaska stranih državljana, pre svega iz Rusije. U manjim mestima je ograničena ponuda slobodnih stanova, manje se gradi, pa je dovoljno  da se u nima otvori neka nova fabrika ili da predstavništvo neke firme i da potražnja premaši ponudu,“ razlaže naša sagovornica. 

Škrgiću nije važno da bude u centru dešavanja, a daleko od toga da želi da se nastani „Miletiću na nos“. Radije bi živeo u kući na selu kao engleski lordovi. 

 „Prednosti života u kući su mnoge. Bolje je za odgajanje dece. Mogu da imam svoju baštu i veću privatnost nego u zgradi,“ navodi naš sagovornik. 

Pandemija koja je sa sobom donela i izolaciju, a koja i dalje traje, navela je i druge da više cene travanjak ispred ulaznih vrata. Međutim, prvo su bile tražene vikendice objašnjava nam Jasmina Dražić.

„Nakon što je nastpila pandemija korona virusa, porasla je tražnja za vikendicama. To je najviše manifestovalo u prvoj polovini 2020. godine, a najviše vikendica je prodato u Vojvodini. Nakon toga, polako je porasla i tražnja za kućama u manjim sredinama tj. u mestima koje su blizu većih gradova,“ navodi ona. 

Škrgić, kako bi ostvario svoj plan, zaista bi morao da bude engleski lord jer ni cene u manjim mestima nisu u dometu plate medicinskog radnika. Prema Republičkom zavodu za statistiku, cena nekretnine zavisi i od toga koliko je neko mesto razvijeno.  

Vlada je 2014. godine donela Uredbu u kojoj deli gradove i opštine u Srbiji prema stepenu razvijenosti. Od mesta u kojima žive Slovaci u prvoj grupi nalazi se Bački Petrovac, Bačka Palanka, Stara Pazova, Beočin, Novi Sad, Pančevo i Beograd. Drugi po razvijenosti su Bač, Kovačica, Plandište i Zrenjanin. U treću kategoriju spadaju Šid, Plandište, Alibunar i Odžaci, dok nema mesta u kojima žive Slovaci koji se nalaze na listi najnerazvijenijih opština odnosno u grupi devastiranih područja. 

U odnosu na republički prosek,  koji iznosi 178.000 dinara po kvadratu u novogradnji, u Novom Sadu kvadrat je prošle godine koštao 158.000 dinara, dok su u Staroj Pazovi nov stan kupovali za 102.000 dinara po kvadratu. U Bačkoj Palanci kvadrat je bio plaćan 91.000 dinara, dok su stanovnici Odžaka kvadratni metar su plaćali u proseku 76.000 dinara.

Prosečna veličina stana koji je kupljen prošle godine u Srbiji bio je 56m2. Prirodno, manje komocije rezervisano je za veće gradove, pa su u Novom Sadu uglavnom kupovani stanovi oko 53m2, dok se u Odžacima moglo „širiti“ na 71m2 u novogradnji.  

Kako je u Bačkom Petrovcu? 

„Na sajtu 4zida.rs trenutno postoji 7 oglasa za prodaju kuća u Bačkom Petrovcu. Najnižu cenu ima kuća od 200m2 u selu Maglić u okolini Bačkog Petrovca koja se prodaje za 30 000 evra, a najvišu kuća od 124m2 u Gložanu koja se prodaje 92 700 evra, odnosno za 748evra/m2,“ navodi Jasmina Dražić. 

Ponuda je zaista šarenolika, samo što jeftinije „gajbe“  traže i skuplje ulaganje. Na sajtu nekretnine.rs, nalazi se jedan oglas za kuću za 534 evra po kvadratu. Na imovina.net mogu se pronađi kuće od 330 do 740 evra po kvadratu. Na oglasi.rs  može se naći desetak oglasa. Najmanje vrednosti je velika ali nedovršena kuća za 32.000 evra. Najskuplja u Petrovcu je osmosobna starija kuće sa oko 20 ara zemlje koja vredi 123.600 evra što je ista cena za lux stan od 40 kvarata blizu centra Novog Sada. Pa ko šta voli!

Nijedna agencija iz Novog Sada koju smo kontaktirali nije odgovorila na naš poziv za intervju. 

„U planu mi je da pratim tržište i da vidim šta će da bude. Trenutno, nije pogodno za kupovanje nekretnine,“ zaključuje Škrgić.

About the author

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODKAST „Na ivici“

PODPORA V ROKU 2022 – PODŠKA U 2022.

E-KNIHA ZADARMO!

PARTNERI

Newsletter Storyteller