Društvo Medijska laboratorija

Iz Storytellerovog izdavaštva: Kratki priručnik za novinarstvo orijentisano ka rešenjima

priručnik

Novinarstvo orijentisano ka rešenjima (eng. solution journalism – SoJo) predstavlja inovativan pristup izveštavanju, koji se fokusira na identifikaciju i istraživanje već postojećih rešenja za društvene izazove. Ova vrsta novinarstva ne zanemaruje probleme, ali se od ostalih novinarskih pristupa razlikuje po tome što istražuje pozitivne odgovore na postavljena pitanja.

Ovaj vid novinarstva nije potpuna nepoznanica u Vojvodini (Srbiji), jer ga je još 2020. godine promovisala Novosadska novinarska škola zajedno sa drugim organizacijama iz regiona Zapadnog Balkana.

Redakcija Storyteller je primetila da ipak nedostaje kontinuitet u njegovoj promociji i edukaciji, a možda je u kriznim novinarskim vremenima upravo SoJo jedan od mogućih odgovora kako vratiti poverenje građana i građanki u medije i novinarstvo. Jer priče orijentisane na rešenja mogu preformulisati probleme tako da se kreatori i kreatorke politika, stručnjaci i stručnjakinje i članovi i članice zajednice podstaknu na razmišljanje, posebno u okvirima lokalnih i manjinskih medija.

Upravo zato je Storyteller na kraju 2023. godine uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija izdao kratki priručnik o SoJo „Novinarstvo orijentisano ka rešenjima: Transformacija perspektive u lokalnim i manjinskim medijima“ na srpskom i slovačkom jeziku, i to na marginama panel diskusije, održane početkom septembra ove godine.

U ovom kratkom priručniku u kratkim crtama razmatramo definiciju novinarstva orijentisanog ka rešenjima, njegove osnovne principe, mogućnosti implementacije u lokalnim i manjinskim redakcijama, kao i uticaj koji ova vrsta novinarstva i konstruktivni pristup u medijima može imati na percepciju društvenih problema.

Inače, Storyteller je ove godine objavio dve velike SoJo priče:

Ujedno je uveo i posebnu rubriku Solutions stories sa novinarskim pričama orijentisanim ka rešenjima, što govori u prilog strateške orijentacije naše redakcije ka ovoj vrsti konstruktivnog novinarstva.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.