Društvo Medijska laboratorija

Novinarski randevu: Novinarstvom orijentisanim ka rešenjima do kvalitetnog lokalnog i manjinskog novinarstva

Redakcija Storyteller u subotu, 9. septembra u Bačkom Petrovcu organizuje panel diskusiju Novinarski randevu pod nazivom „Novinarstvom orijentisanim ka rešenjima do kvalitetnog lokalnog i manjinskog informisanja“. Cilj ovog događaja je unapređenje novinarskog profesionalizma, očuvanje slobode medija i medijskog pluralizma kroz ukazivanje primera dobre prakse u primeni tzv. SoJo novinarstva u osmišljavanju priča koje se ne zadovoljavaju ukazivanjem na problem, već nastoje ponuditi adekvatna rešenja za određene probleme. Ovaj događaj je deo proslave 5. rođendana redakcije Storyteller.

Novinarstvo usmereno na rešenja je relativno nov fenomen koji se pojavio na Zapadu devedesetih godina XX veka, a njegova upotreba raste tokom pandemije korona virusa, a odnosi se na pristup u kojem se novinari/ke fokusiraju na efektivna rešenja, a ne samo na probleme.

Ovaj vid novinarstva nije potpuna nepoznanica u Vojvodini (Srbiji), jer ga je još 2020. godine promovisala Novosadska novinarska škola zajedno sa drugim organizacijama iz regiona Zapadnog Balkana.

Redakcija Storyteller je primetila da ipak nedostaje kontinuitet u njegovoj promociji i edukaciji, a možda je u krzinim novinarskim vremenima upravo SoJo jedan od mogućih odgovora kako vratiti poverenje građana/ki u medije i novinarstvo. Jer priče orijentisane na rešenja mogu preformulisati probleme tako da kreatori politika, stručnjaci/kinje i članovi/ice zajednice budu podstaknuti/e na razmišljanje, posebno u okvirima lokalnih i manjinskih medija.

Upravo zato je i ovo ključna tema panel diskusije „Novinarski randevu“ pod nazivom „Novinarstvom orijentisanim ka rešenjima do kvalitetnog lokalnog i manjinskog informisanja“ koja ima za cilj da ukaže na primere dobre prakse i motiviše novinare/ke i redakcije da u svoj rad uvedu principre ove vrste novinarstva.

Na panel diskusiji, koju moderira Sanja Đorđević, novinarka redakcije Storyteller, učestvovaće novinari/ke, odnosno redakcije koje već implementiraju principe novinarstva orijentisanog ka rešenjima, medijiski/e stručnjaci/kinje, kao i predstavnici/e nevladinih organizacija:

  • Svetlana Gaško, novinarka, Radio Novi Sad – Slovačka redakcija;
  • Marko Nedeljković, medijski ekspert i predsednik CEPROM;
  • Božena Pavela, ekološka aktivistkinja i članica EKOP-a;
  • Majda Adlešić, ekološka aktivistkinja i novinarka Eko lista;
  • Anida Sokol, SoJo ekspertkinja i
  • Klara Kranjc, glavna i odgovorna urednica O Radija.

Panel diskusija „Novinarski randevu“: Novinarstvom orijentisanim ka rešenjima do kvalitetnog lokalnog i manjinskog informisanja koja je deo istoimenog projekta podržanog od strane Ministarstva informisanja i telekomunikacija Republike Srbije – Sektora za informisanje, održava se u prostorijama redakcije Storyteller u Bačkom Petrovcu, Kulpinska 5:

O autorovi/ke & O autoru/ki

Storyteller

Storyteller je online platforma koja promoviše digitalni transmedijalni storytelling u novinarstvu. Upotrebljavajući nekoliko medijskih formata – od klasičnih pisanih reči, fotografija, infografike, kratkih audio i video zapisa i ostalih online alatki – Storyteller donosi reportaže koje predstavljaju ljude i događaje u autentičnom okruženju pokazujući život iz pravog ugla u pravom svetlu. Storyteller je upisom u Registar medija pod registarskim brojem IN000698 postao i zvanični onlajn medij koji svoje medijske usluge pruža dvojjezički: slovački i srpski.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.