Društvo Eko dizajn naših života

U Padini stalno razvijaju i podstiču ekološko ponašanje kod dece

Ekološka svest Padinaca i Padinčanki je već formirana, posebno kod dece, tvrdi Ekološki pokret Padine (EKOP) koji već skoro deset godina ukazuje na razne ekološke probleme i raznim aktivnostima doprinosi njihovom rešavanju.

“Ali, kako to znate?”, pitali smo Blaženu Pavelovu, članicu ove nevladine organizacije.

“Iz stalne komunikacije i saradnje sa građanima  i građankama Padine, a posebno sa Osnovnom školom “Maršal Tito” sa kojom sarađujemo već godinama, ali intenzivniju saradnju smo razvili 2021. godine, kada smo odneli komposter u školu”, objašnjava  Blažena Pavelova  i dodaje da su na taj način hteli da upoznaju decu šta je zapravo komposter, kako se sve materije koje stavljamo u njega razgrađuju i koliko je vremena potrebno da se sve to razgradi i stvori kompost, odnosno zemlja.

Od Blažene saznajemo i to da je EKOP prošle godine u školu odneo mali kontejner, u koji đaci mogu da odlažu baterije. 

Blažena Pavelova / Foto © Storyteller

“Sve ove aktivnosti imaju za cilj ne samo edukaciju dece o tome da se određene vrste otpada ne mogu bacati u kontejnere zajedno sa komunalnim otpadom, već smatramo da deca mogu uticati na svoje roditelje”, dodaje Pavelova i zaključuje da su upravo kroz skoro svakodnevnu komunikaciju sa učenicima tokom protekle godine primetili da se ekološka svest dece povećava, odnosno da je imaju.

To nam je potvrdila i direktorka OŠ “Maršal Tito”  Marija Galasova  koja kaže da od ulaska u školsku zgradu, tema zaštite životne sredine je itekako vidljiva. 

“Na samom ulazu u školu imamo razne promotivne materijale na temu zaštite životne sredine, a učenike dočeka posebna kutija u koju se odlažu iskorišćene baterije, koje potom u saradnji sa EKOP-om odnosimo na odgovarajuće mesto. Đaci imaju priliku da donesu i plastične zatvarače, čime pored doprinosa u oblasti selekcije i reciklaže otpada, kroz akciju udruženja “Čep za hedikep” pomažu deci sa smetnjama u razvoju”, kaže nam Marija Galasova i dodaje da se u padinskoj školi prikupljaju i limenke, papir i staklo.

👇Pogledajte kako o ekološkim temama razmišljaju učenici iz Padine. 👇

“Naše učiteljice i nastavnici, naravno uz podršku svih zaposlenih, pa čak i lokalne zajednice, u svakodnevnom radu sa učenicima u okviru izbornog predmeta Čuvari prirode i drugih predmeta, ali i eko sekcije, usmeravaju učenike ka zaštiti životne sredine, približavaju im kako možemo štediti energiju i na koji način možemo selektovati i reciklirati otpada i na taj način podižu ekološku svest kod dece”, dodaje ona.

I stvarno, čim se uđe u ovu osnovnu školu, sve odiše zdravim ekološkim navikama. Vidi se da je dobri ekološki duh u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi bez problema zasukao rukave zajedno sa učenicima i svim zaposlenima. Upravo posvećenost padinske škole očuvanju zdrave životne sredine bi trebalo da bude primer i inspiracija nadležnim lokalnim institucijama da pokrenu inicijativa za uspostavljanje centra za sakupljanje otpada, koju kao predlog rešenja za problem smetilišta u Padini predlaže Ekološki pokret Padine.

O autorovi/ke & O autoru/ki

Vladimíra Dorčová Valtnerová

Volim život, novinarstvo i digitalno vreme. Zato sam i postala transmedijalna pripovedačica. Pre toga sam od 2013. do 2017. bila odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. Od januara 2009. do februara 2013. bila sam koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila sam kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina.
Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila sam predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica sam Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu, nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu, "Jan Makan st." za 2016., koje dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara i godišnje nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima za 2017. U sadašnjosti sarađujem sa časopisom "Nový život" kao članica redakcije, i sa organizacijama, kao što je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, čija sam članica, Novosadskom novinarskom školom, časopisom "Politikon" i dr. Sa porodicom živim, stvaram i radujem sa životu u Magliću.

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.