Društvo Eko dizajn naših života

U Padini stalno razvijaju i podstiču ekološko ponašanje kod dece

Ekološka svest Padinaca i Padinčanki je već formirana, posebno kod dece, tvrdi Ekološki pokret Padine (EKOP) koji već skoro deset godina ukazuje na razne ekološke probleme i raznim aktivnostima doprinosi njihovom rešavanju.

“Ali, kako to znate?”, pitali smo Blaženu Pavelovu, članicu ove nevladine organizacije.

“Iz stalne komunikacije i saradnje sa građanima  i građankama Padine, a posebno sa Osnovnom školom “Maršal Tito” sa kojom sarađujemo već godinama, ali intenzivniju saradnju smo razvili 2021. godine, kada smo odneli komposter u školu”, objašnjava  Blažena Pavelova  i dodaje da su na taj način hteli da upoznaju decu šta je zapravo komposter, kako se sve materije koje stavljamo u njega razgrađuju i koliko je vremena potrebno da se sve to razgradi i stvori kompost, odnosno zemlja.

Od Blažene saznajemo i to da je EKOP prošle godine u školu odneo mali kontejner, u koji đaci mogu da odlažu baterije. 

Blažena Pavelova / Foto © Storyteller

“Sve ove aktivnosti imaju za cilj ne samo edukaciju dece o tome da se određene vrste otpada ne mogu bacati u kontejnere zajedno sa komunalnim otpadom, već smatramo da deca mogu uticati na svoje roditelje”, dodaje Pavelova i zaključuje da su upravo kroz skoro svakodnevnu komunikaciju sa učenicima tokom protekle godine primetili da se ekološka svest dece povećava, odnosno da je imaju.

To nam je potvrdila i direktorka OŠ “Maršal Tito”  Marija Galasova  koja kaže da od ulaska u školsku zgradu, tema zaštite životne sredine je itekako vidljiva. 

“Na samom ulazu u školu imamo razne promotivne materijale na temu zaštite životne sredine, a učenike dočeka posebna kutija u koju se odlažu iskorišćene baterije, koje potom u saradnji sa EKOP-om odnosimo na odgovarajuće mesto. Đaci imaju priliku da donesu i plastične zatvarače, čime pored doprinosa u oblasti selekcije i reciklaže otpada, kroz akciju udruženja “Čep za hedikep” pomažu deci sa smetnjama u razvoju”, kaže nam Marija Galasova i dodaje da se u padinskoj školi prikupljaju i limenke, papir i staklo.

👇Pogledajte kako o ekološkim temama razmišljaju učenici iz Padine. 👇

“Naše učiteljice i nastavnici, naravno uz podršku svih zaposlenih, pa čak i lokalne zajednice, u svakodnevnom radu sa učenicima u okviru izbornog predmeta Čuvari prirode i drugih predmeta, ali i eko sekcije, usmeravaju učenike ka zaštiti životne sredine, približavaju im kako možemo štediti energiju i na koji način možemo selektovati i reciklirati otpada i na taj način podižu ekološku svest kod dece”, dodaje ona.

I stvarno, čim se uđe u ovu osnovnu školu, sve odiše zdravim ekološkim navikama. Vidi se da je dobri ekološki duh u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi bez problema zasukao rukave zajedno sa učenicima i svim zaposlenima. Upravo posvećenost padinske škole očuvanju zdrave životne sredine bi trebalo da bude primer i inspiracija nadležnim lokalnim institucijama da pokrenu inicijativa za uspostavljanje centra za sakupljanje otpada, koju kao predlog rešenja za problem smetilišta u Padini predlaže Ekološki pokret Padine.

About the author

Vladimíra Dorčová Valtnerová and Anna Berediová

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI