Zumiranje stvarnosti

Bogat program i transparentan rad u Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka (ZKVS) ove godine raspolaže sa ukupno 13.431.562,24 dinara. Najveći deo, odnosno 12 miliona dinara dobija iz budžeta Vojvodine. Od Kancelarije za Slovake u dijaspori, odnosno Slovačke republike dobija 1.128 miliona dinara, a iz prethodne godine uspeo je da uštedi 303.562,24 dinara. Finansije iz drugih izvora ZKVS dobija samo na osnovu projekata. 

O tome kako će se finansije koristiti brine Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a saglasnost za ova dokumenta daje Pokrajinska vlada. 

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka i njegova redovna delatnost

Na redovne delatnosti odvaja se 5.3 miliona na bruto zarade zaposlenih, 130.000 za putne troškove, a 120.000 dinara za naknade za upravni i nadzorni odbor, koliko je predviđeno i za knjigovodstvene usluge. Stalni troškovi kao što su potrošnja električne energije, grejanje, održavanje prostorija i slično, koštaju ovu institucijiu 100.000 dinara. Pedeset hiljada dinara odlazi na zakup poslovnog prostora, koliko je planirano i za troškove komunikacije, 45.000 na osiguranje i zdravstvene usluge, dok je 40.000 planirano za novogodišnje paketiće, 30.000 za pravne usluge, 10.000 za kancelarijski materijal i 5.000 dinara za troškove platnog prometa, stoji transparentno u finansijskom planu ZKVS za ovu godinu. 

U ostale četiri kategorije: delatnost razvojno-istraživačke jedinice, informaciono-dokumentacione jedinice i prezentacione jedinice, kao i međunarodnu saradnju u okviru redovne delatnosti planiran je trošak od po 380.000 dinara. 

Razvojno-istraživačka jedinica se bavi naučnim i stručnim istraživanjem manjinskog života, kulture i umetnosti slovačke zajednice u Vojvodini, proučava i analizira mrežu kulturnih organizacija vojvođanskih Slovaka, kao i njihove potrebe i delovanje, obezbeđuje izvore finansiranja, objašnjava Vladimir Francisti, direktor ZKVS

“Informaciono-dokumentaciona jedinica objavljuje knjige, brošure, časopise, novine, kompaktne diskove i druge publikacije. Prati aktuelno stanje, naročito sa aspekta primene zakona propisa i sl. Uspostavlja saradnju sa sličnim istraživačkim, obrazovnim, informacionim i dokumentacionim centrima u Srbiji i inostranstvu, pre svega sa ustanovama iz Republike Slovačke i susednih zemalja. Vodi elektronski arhiv i bazu podataka,” navodi deo aktivnosti ovog odeljka naš sagovornik. 

Za redovne troškove ove godine izdvojeno je za milion više u odnosu na prethodne dve godine, odnosno šest miliona dinara. 

Šta je planirano za ovu godinu

Za ovu godinu planiran je bogat kulturni program. Direktor Zavoda Vladimir Francisti, izdvaja nekoliko važnih dešavanja.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka
Sa otvaranja izložbe „Slovačka grafika u Srbiji“ u ZKVS – direktor Vladimir Francisti stoji u sredini / Foto: Nataša Simonović (ZKVS)

„Na osnovu usvojenog Plana i programa ZKVS za 2022 godinu planirano je: seminar za soliste, seminar za prevodioce, seminar za glumce, Literarne ture po „Donjoj zemlji“, Božićna bajka, različite izložbe u toku cele godine i različite manje manifestacije u organizaciji ZKVS ili zajedno sa partnerima,“ navodi sagovornik Storyteller-a. 

Za sedаmnaestu po redu Konferenciju muzikologa i muzičkih stručnjaka, kao i zbornik radova čija se priprema privodi kraju, planirano je 180.000 dinara iz budžeta Vojvodine i 353.500 dinara iz budžeta Slovačke. Tema konferencije je muzika Slovaka u Vojvodini, a njen rezultat je veliki broj naučnih studija. 

Po 120.000 dinara biće izdvojeno za publikaciju „Bez koreňov nemožno vzlietnuť“ Miroslava Demáka i „Dug slikarski put slikara naive Jana Bačura u fotografijama 1950-2000“. Likovnu monografiju dobiće i Milan Suđi i to u vrednosti od 300.000 dinara. Od ušteđenog novca iz prošle godine planirana je bibliografija Jana Kišgecija. 

Planirana je i Literarna tura po „Donjoj zemlji“ što će koštati 443.740 dinara. Za prezentaciju slovačke vojvođanske kulture u regionu biće izdvojeno 150.000 dinara.  

Šta smo od kulture dobili do sada?

Direktor ZKVS, Vladimir Francisti navodi da su do sada objavljene publikacije “Bez koreňov nemožno vzlietnuť“ M. Demaka, „Dugačak slikarski put slikara naive Jana Bačura u fotografijama 1950 – 2000“ i publikacija povodom 25. godišnjice Festivala klasične muzike „Prolećne note“ (Jarné nôty). Izrađen je srpsko-slovački pravni terminološki rečnik. 

Dvojezični godišnjak Zavoda pod nazivom „Svetionik“ (Maják) izdaje se od 2009. godine. Za njegovo sastavljenje, izdvojeno je 200.000 dinara, a trenutno je u štampi. Ista suma izdvojena je za dvanaesto kolo foto konkursa koji je realizovan, ali će rezultati biti objavljeni na festivalu „Pozorišne lovorike“ (Divadelný vavrín).

Zima je prošla, pa tako i promocija knjiga Slovačkog izdavačkog centra, koji su osim na događaju „Zima sa knjigom“ (Zima s knihou), bili predstavljeni i na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu. Upriličeni su i 66. Književni susreti (Literárne snemovanie), kao i koncert ozbiljne muzike u izvođenju mladih interpetatora. 

Realizovane su i izložbe „Gde petlovi ne pevaju, nema ni ljudi“ naivnog slikara Pavela Hajka, „Sneni vrtovi“ akademskog slikara Jana Agarskog, „Portreti“ akademskog slikara Pavela Popa i izložba likovnih radova malog formata slovačkih umetnika Srbije „Koreni 8“. 

Budžet predviđa i organizovanje sedam festivala od nacionalnog značaja u saradnji sa ostalim relevantnim insitucijama, za koje će Zavod izdvojiti 770.000 dinara. Među njima je folklorni festival „Tancuj, tancuj“ koji je već realizovan, Smotra slovačkog dečijeg pozorišnog stvaralaštva kao i dečiji folklorni festival „Zlatna brana“ (Zlatá brána).  Na ovoj listi nalazi se i smotra slovačkog amaterskog pozorišnog stvaralaštva „Pozorišne lovorike“, Međunarodni festival solo pevača izvornih slovačkih narodnih pesama „Susreti u pivničkom polju“ (V pivnickom poli), Festival slovačke popularne muzike „Zlatni ključ“ (Zlatý kľúč), a deca će uživati u popularnoj muzici na festivalu „Leti pesma, leti“ (Letí pieseň, letí).  

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka
Izložba likovnih radova malog formata slovačkih umetnika Srbije „Koreni 8“ / Foto: ZKVS

Početkom avgusta dodeljena je i regionalna nagrada „Pro Cultura Slovaca“ za doprinos kulturi Slovaka u Srbiji, Mađarskoj i Rumuniji. Nagradu je dobio Ondrej Maglovsky dok je Marjena Stankovićova Krivákova dobila Spomen-povelju Pro Cultura Slovaca. Za ovu potrebu izdvojeno je 50.000 dinara.

Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka je profesionalna ustanova osnovana 2008. godine od strane Skupštine AP Vojvodine i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine radi očuvanja, unapređenja i razvoja kulture vojvođanskih Slovaka. Cilj osnivanja bio je negovanje kulture tako da većinska zajednica i druge manjine budu uključene u uživanje u kulturi Slovaka.

About the author

Sanja Đorđević

Neskromno mogu reći da mi je specijalnost - slušanje. Krasim se titulom diplomiranog novinara, iako je ovaj poziv mnogo više od profesije, to je sklop ličnosti, odnosno manija. Volim debatu, grubu muziku i štrudle s makom.

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI