Re(E)migracija

Marek Medovarski iz Bačkog Petrovca u Slovačkoj gradi sportsku karijeru

Van granica Srbije, najviše zbog toga što mu ova zemlja nije ponudila nikakve uslove za sportsku karijeru, pre par godina se našao i Marek Medovarski iz Bačkog Petrovca. Ovaj talentovani sportista, između ostalog juniorski šampion Srbije u kickboxingu 2016. godine i višestruki seniorski šampion Srbije, se nakon što je završio Gimnaziju „Jan Kollar” u Petrovcu, odlučio da na studije ode u Slovačku. Upravo tamo gradi sportsku karijeru. 

„Sećam se da sam još u prvom razredu srednje škole bio običan tinejdžer koji je voleo brzi život. Međutim to se u aprilu 2015. godine promenilo, pošto sam upravo tada prvi put ušao u ring. To mesto mi je pokazalo da je klasičan život tinejdžera i kickbox na nivou takmičara ne idu jedno s drugim“, kaže Marek Medovarski.

Marek Medovarski je u kikboksu počeo u Kulpinu. / Foto: z arhive M. M.

Odlazak u Slovačku – ispravan korak

Kada je završio gimnaziju Marek je upisao Fakultet fizičke kulture i sporta u  Bratislavi. Na ovom fakultetu ga je privukao smer koji studira –  kombinacija kondicionog treninga i nastave fizičkog vaspitanja. Ovaj smer je Mareka dugo privlačio i kaže da ga potpuno ispunjava i da ne može

„Slovačka me nije naročito privlačila, ali je još prilikom upisa gimnazije u Petrovcu bila presudna svest da ću upravo tamo otići da studiram. Prvi dani u inostranstvu su bili teški i nedostajao mi je zavičaj, ali sada je skroz suprotno“, objašnjava Marek.

Marek je i u Srbiji postizao izuzetne uspehe u kikboksu.

„U  Srbiji je bio kikboks na prilično visokom nivou, i sada je na sve višem nivou, ali sport mojih snova bio je MMA, u kom sam i danas aktivan. U Srbiji nisam imao nikakvih uslova za treniranje MMA, dok je u Slovačkoj suprotno“, dodaje Marek.

Nije samo MMA bio razloga za njegov odlazak. Drugi razlozi bili su i ekonomski i socijalni uslovi, koje u Srbiji nije imao.

„U Srbiji nisam imao nikakve uslove za bavljenje sportom. Svi su videli sa „lupam“, svi bi mi pružili ruku i pohvalili uspeh, ali niko nije pitao šta stoji iza tih uspeha. To je bila samo moja čvrsta volja i finansijska pomoć rodielja. Doslovno sve su oni platili i kupili. Svaku autobusku kartu do Kulpina, gde sa u trenirao, svaku članarinu, svaku rukavicu… Opština mi ni na koji način nije pomogla, sve dugujem mojim strpljivim roditeljima“, sa pomešanim osećanjima dodaje Marek.

Foto: iz arhive M. M.

„U Slovačkoj je momentalno ovaj sport u velikoj ekspanziji. Postoje čak tri lige, koje manje-više redovno organizuju turnire otvorenog tipa. Jedna od njih je i liga MAMMAL, u kojoj sam postao šampion i osvojio sam šampionski pojas MAMMAL lige za 2019. godinu. Rivala nije puno ostalo. Zato planiram da se okušam i na turnirima u Srbiji. Moj trenutni rezultat je šest pobeda i jedan poraz“, kaže Marek Medovarski.

Marek je trenutno student Fakulteta fizičke kulture i sporta u Bratislavi i sa studijama je potpuno zadovoljan. Priznaje, međutim, da bi mi dobro došla stipendija jer su ga već dve godine zaredom odbili.

Nakon određenog vremena koje je proveo u Slovačkoj, Marek kaže da se tamo dobro oseća.


Pročitajte i članak Svugde dobro, kod kuće najbolje – tvrdi i Milan Čuha iz Ljube


„Svestan sam da je moja karijera fajtera i trenera stalno uzlazna. Na fakultetu mi dobro ide i najbitnije je što u Bratislavi ima sve što mi je potrebno. Živim ovde tri godine a imam osećaj da sam tu već deset godina. Više bih voleo da zarađujem za život preko MMA, nego u struci koju studiram. To je moj san. Ali isto tako cilj mi je da se kada završim karijeru, vratim u Petrovac. Da osnujem MMA akademiju i da kasnije treniram mnoge šampione.“

Marek, kada ćeš se vratiti?

Razgovor sa ovim sjajnim mladićem i talentovanim sportistom ipak završavamo u atmosferi koja može da bude obećavajuća.

„Mislim da ću se u Srbiju vratiti u penziji. Ako do tog dođe ranije, sigurno ću nešto postići i u mom sportu jer je to moj uslov za povratak. Ako se desi da izgradim veliko ime i probijem se na viši nivo, po završetku karijere vratiću se u Srbiju i otvoriću školu MMA. Želeo bih da pomognem budućim šampionima da lakše treniraju nego ja, dok sam bio u Srbiji“, zaključuje Marek Medovarski.


Projekat pod nazivom Re(E)migracija koji realizuje portal Storyteller, finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izrečeni u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Ministarstva koje je dodelilo sredstva.

Sviđa Vam se ovaj članak? Podržite nas!

Želite da dobijate zanimljive članke u mejlu? Prijavite se za newsletter.

Miroslav Gašpar

O autorovi/ke & O autoru/ki

Miroslav Gašpar

Pridaj komentár & Dodaj komentar

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.