Nesvakidašnji čovek

Odbojka u Magliću: Prioritet je rad sa decom, kaže trener OK „Maglić 1953.“ Milan Krajnović [VIDEO]

Odbojkaški klub u Magliću ima tradiciju dugu preko 60 godina, i iz nje su izlazile generacije kvalitetnih igrača, među kojima je i Žarko Petrović. O važnosti bavljenja sportom, i o tome kako OK „Maglić 1953.“ danas funkcioniše, razgovarali smo sa Milanom Krajnovićem, koji nam je ispričao i svoj razvoj od mladog igrača do trenera kluba.

“Povezanost sa odbojkom je počela pre 18 godina, kada smo kao grupa tenisera dovoljno napredovali na tenisu. Tada je nastavnik Miki Bogdanović video povezanost odbojke i tenisa u nekim elementima sporta, i rešio da tu našu generaciju prebaci na odbojku. To je bio period četvrti – peti razred: period kada je celokupna moja generacija krenula da se bavi odbojkom. Bilo je tu i nekoliko momaka sa kojima smo se družili u školi, i tako smo zajedno nastavili da igramo i treniramo. Zavoleli smo odbojku, a tenis je ostao u drugom planu, kao rekreacija“, kaže Milan Krajnović iz Maglića.

Milan je čitavu svoju karijeru proveo u OK “Maglić 1953“ u grupama pionirskog i kadetskog uzrasta, i već nešto više od 10 godina nastupa za prvi, seniorski tim. Kako kaže, nije ostvario igračku karijeru na zavidnom nivou, ali je imao priliku da radi sa prvoligaškim trenerima i igračima.

„Nisam imao zavidnu i uspešnu karijeru, ali sam imao sreće da posetim odbojkaške kampove, koje su organizovali OS Vojvodine i OS Srbije, gde smo, kao mladi i perspektivni igrači bili probrani i dobili šansu da radimo sa vrhunskim trenerima i igračima iz čitave Srbije u tom periodu. Tada smo još više zavoleli odbojku, imali smo intenzivne treninge i priliku da radimo neke stvari koje nismo radili u Magliću.
U tom periodu sam pokupio dosta znanja i stekao dobro iskustvo, i sada se trudim da to prenesem deci i momcima“, kaže Milan i dodaje:

“Odbojka je kult u našem selu, pa smo se ugledali na starije igrače i momke iz škole i kluba, koje smo viđali na treninzima i na ulici. Doživljavali smo ih kao svoje uzore, i tako smo zavoleli i nastavili da se bavimo odbojkom.“

Danas je Milan trener OK “Maglić 1953.“, koji broji oko pedeset članova podeljenih u tri selekcije: škola odbojke, kadetkinje, i seniori, koji se trenutno takmiče u prvoj vojvođanskoj ligi. Kako kaže naš sagovornik, trudiće se da ove godine sve grupe učestvuju na nekom takmičenju, kako bi stekli što više iskustva.

odbojka u Magliću
Milan Krajnović: „Prioritet je rad, da deca zavole odbojku, i da se tu zadrže, a nakon toga će nam trebati strpljenja da se pozabavimo rezultatom.“ / Foto © Storyteller

“Najveći problem našeg kluba jeste to što je nastao vakuum prethodnih sedam godina, kada se nismo dovoljno posvetili radu sa decom, i to je greška svih nas. Naša ekipa seniora se borila da uđe u drugu ligu Srbije. Dugo godina smo se takmičili u prvoj vojvođanskoj ligi, na kraju smo i uspeli u tome, ali smo doživeli krah, jer se nismo posvetili radu sa decom. Sada je akcenat maksimalno bačen na to. Nije bitan uspeh. Prioritet je rad, da deca zavole odbojku, i da se tu zadrže, a nakon toga će nam trebati strpljenja da se pozabavimo rezultatom“, objašnjava Milan.

“Posao trenera nije lak, pogotovo u današnje vreme. Moje pedagoško gledanje na to jeste da sa decom prvo treba biti drugar, i treba biti autoritet, pa onda moramo naći balans između to dvoje. Treba da se zna red i disciplina, da se poštuje trener, ali isto tako se moramo spustiti u njihove godine, s vremena na vreme. Deci je najinteresantnije kada im drugar, brat ili sestra krene na odbojku, pa ih povuče sa sobom. Onda oni posle nekoliko treninga odluče da li im se to sviđa ili ne. Suština je da se bave sportom i da utiču jedni na druge pozitivno, da ostave svoje probleme i dođu ovde na sat, sat i po da uživaju.“

Selekcija seniora odbojkaškog kluba iz Maglića ove godine je učestvovala na memorijalnom turniru u Kulpinu posvećenom Saletu Zavarošu, tragično nastradalom igraču OK “Kulpin“. OK „Maglić 1953.“ je i organizator turnira u odbojci na pesku, koji se održava svako leto na Bazenima u Magliću. Cilj turnira je prikupljanje sredstava, koji će otići u humanitarne svrhe.


Želite da dobijate zanimljive članke na mejl? Prijavite se na newsletter.

+ posts

About the author

Mira Arizanović

Add Comment

Click here to post a comment

Komentár

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Reklama

PODKAST

PoTYkajme si! PODCAST

PoTYkajme si! PODCAST

PODKAST Storyteller

PODPORA V ROKOCH 2022-2025 – PODRŠKA U 2022-2025.

E-KNIHA ZADARMO!

PODKAST „Na ivici“

PARTNERI